Храм, що будується на честь ікони Божої Матері «Скоропослушниця» с. Коропове Зміївського округу

Розміщено на Лис 2, 2021 в Новини благочинь, Новини парафій

Эта запись также доступна на: Russian

У Коробовому хуторі Зміївського р-ну починаючи з XVII ст. був чоловічий монастир. Відомо, що з Києво-Печерської лаври приїжджали архітектори для прикраси храму та проведення особливо складних робіт. Святиня була духовною втіхою для багатьох.


Святитель Філарет (Гумілевський) у своєму «Історико-статистичному описі Харківської єпархії» зазначає, що «Змиевской монастырь состоит сверх штату. Положение имеет на берегу р. Донца, по течению ее на правой стороне. Вокруг онаго монастыря ограда каменная. Внутри две церкви каменныя, первая во имя Преображения Господня; вторая с трапезою во имя Чудотворца Св. Николая. При трапезе поварня, хлебня и два погреба каменныя; кельи игуменския и братския деревянныя».

У 1788 р. земельні володіння монастиря в роки, що минули після опису 1784 р., були конфісковані, на момент закриття в ньому залишалося два ієромонахи і чотири ченці, обитель вважалася заштатною. В обителі була чудотворна ікона святителя Миколая Мирлікійського, яку потім було перенесено до Височинівського храму.
При закритті монастиря більшість цінностей із ризниці, книги та церковні речі передали до ризниці Білгородського Троїцького собору та інших храмів Харківської єпархії. У середині ХІХ ст. від монастирських споруд залишилися лише купи щебеню.

2020 року, з благословення митрополита Єлисея (Іванова) у с. Коропово був призначений священик – ієрей Володимир Бугрим для будівництва нового храму та відродження духовного життя. Молитвами Богородиці загорілася ще одна погашена лампада.

Переглянуто: (22)

Перейти до панелі інструментів