Ізюмська єпархія взяла участь у роботі ІХ Всеукраїнської конференції керівників єпархіальних відділів УПЦ у справах сім’ї

Розміщено на Лип 9, 2021 в Новини благочинь, Новини парафій

Эта запись также доступна на: Russian

З благословення Блаженнішого Митрополита Київського та всієї України Онуфрія з 15 по 17 червня 2021 року, під головуванням Голови Місії Синодального відділу УПЦ у справах сім’ї Високопреосвященнішого митрополита Ровеньківсського та Свердловського Пантелеімона відбулася IX Всеукраїнська конференція керівників єпархіальних відділів УПЦ у справах сім‘ї.

Робота конференції була присвячена темі: “Пастирська опіка сімей що переживають кризу у подружніх стосунках та прояви домашнього насильства”. З благословення Високопреосвященнішого Митрополита Ізюмського та Куп’янського Єлисея участь в конференції взяв голова відділу у справах сім’ї протоієрей Олександр Свиридов та керівник сімейного відділу Балаклійського церковного округу протоієрей Дмитро Ларцев.

Перший день роботи традиційно розпочався з молитви – молебню перед початком усілякої доброї справи. Розпочавши захід, митрополит Пантелеімон передав організаторам та учасникам конференції архіпастирське благословення  та побажання плідної роботи на ниві сімейного служіння від Предстоятеля Української Православної Церкви, Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія.

Наступним було озвучено вітальне слово професора, ректора Київської духовної академії і семінарії, преосвященнішого Сильвестра, єпископа Білогородського, вікарія Київської митрополії.

Голова Місії, митрополит Ровеньківський і Свердловський Пантелеімон звернувся до учасників конференції з приводу актуальності питань винесених для опрацювання в рамках заходу та подальшого розвитку сімейного служіння на тенах Української Православної Церкви.

У заході взяли участь більше ста делегатів з різних куточків України, серед яких: сім’ї керівників єпархіальних відділів у справах сім’ї, представники від єпархій, спікери-спеціалісти різних сфер діяльності: психологи, медики, сімейні консультанти.

Особливим гостем конференції став голова Синодального відділу УПЦ у справах молоді, преосвященніший архієпископ Обухівський Іона. Преосвященний владика поділився досвідом роботи молодіжного відділу і прикладами плідної співпраці керівників молодіжних та сімейних відділів в єпархіях.

З метою розгляду проблематики представленої  на конференції, учасники прослухали цикл захоплюючих лекцій-доповідей, активно дискутуючи та обговорюючи почуте, обмінюючись враженнями та емоціями, підкреслюючи найцікавіше та виокремлюючи практичні шляхи застосування отриманих методологічних матеріалів.

Першу науково-практичну лекцію та свої напрацювання на тему: «Причини дестабілізації сімейних відносин у родині священика» презентував доктор богослов’я, професор Київської духовної академії протоієрей Олексій Добош, який розглянув передумови руйнування сімейних відносин та шляхи їх недопущення.

Зі своєю лекцією «Можливості та обмеження при наданні священником духовної і психологічної допомоги» виступила Марина Олександрівна Суркіс, практичний психолог, онкопсихолог, член Української психоонкологічної асоціації (УПОА). Надавши рекомендації психологоцентричних досліджень щодо роботи священників зі складними питаннями сімейного спектру на парафіях.

Кандидат медичних наук, старший науковий співробітник відділу репродуктивного здоров’я «Державна наукова установа “Центр інноваційних медичних технологій НАН України”» Олена Василівна Занько представила на розгляд тему «Особливості підготовки до вагітності в умовах сьогодення», розкривши важливість підтримки чоловіками майбутніх мам під час підготовки до пологів та у післяпологовий період.

Для створення неформальної та дружньої атмосфери учасникам було запропоновано взяти участь у майстер-класі по виготовленню святкової свічки та дегустації меду від відомого на Хмельниччині пасічника протоієрея Михаїда Шведа, його дружини Марини та двох доньок, із Кам‘янець-Подільської єпархії.

Наступний день конференції розпочався з  виступу керівника відділу у справах сім’ї Дніпропетровської єпархії протоієрея Андрія Пінчука. Отець Андрій підготував лекції з трьох тем, у яких поділився власним досвідом роботи: «Служіння родинам, що виховують дітей з інвалідністю», «Мала парафія – не вирок» та «Грантрайтинг» (залучення інвестицій для організації та втілення різноманітних соціальних проектів).

Протоієрей Михаїл Коник, керівник відділу у справах сім’ї Львівської єпархії, у лекціЇ на тему: «Стамбульська конвенція та ініціативи Партнерства Біарріц: виклики для християнського суспільства», разом із учасниками конференції поміркував про рівність, зрівняння у правах та можливостях жінок та чоловіків, руйнування соціальних, економічних, ментальних та фізичних бар’єрів.

Родзинкою програми другого дня конференції став нестандартний тренінг «Розлучення в православних сім’ях. Криза подружніх відносин: шляхи та практичні рішення для гармонізації їх розвитку», представлений дружиною, мамою шести дітей, практичним психологом, педагогом, ігропрактиком, засновницею приватної сімейної сад-школи «I АM» Анною Євсюковою-Мурзою. Під час виступу Анна надала практичні рекомендації щодо роботи з сім’ями, які знаходяться на межі розлучення,розповіла учасникам про періоди становлення сім’ї та шляхи запобігання розлученням.

Про моральне насилля розповів керівник відділу у справах сім’ї Хмельницької єпархії протоієрей Андрій Теслюк, представивши виступ на тему: «Моральне насильство: походження, причини, наслідки», в ході якого проінформував учасників про методи припинення морального насильства та подискутував з учасниками.

На завершення другого дня конференції протоієрей Сергій Новак, керівник відділу у справах сім’ї Кіровоградської єпархії презентував відео-огляд діяльності відділу у справах сім’ї Кіровоградської єпархії, поділився своїми особистими проектами, охарактеризував їх цінність для суспільства та сімейного служіння Церкви.

Після завершення лекційної частини, Голова Місії вручив учасникам пам’ятні сертифікати про участь у конференції, подякувавши делегатам від єпархій, лекторам та членам організаційного комітету за виконану роботу.

Завершилася конференція літургією в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври. За богослужінням митрополиту Пантелеімону співслужили ректор Київської духовної академії і семінарії, єпископ Білогородський  Сильвестр, керівники єпархіальних відділів у справах сім‘ї та гості у священному сані.

Переглянуто: (3)

Перейти до панелі інструментів