Неділя 5-та Великого посту в храмі Святих благовірних князів Петра і Февронії смт Ківшарівка

Розміщено на Кві 27, 2021 в Новини благочинь, Новини парафій

Эта запись также доступна на: Russian

Коли Господь проповідував в одному з галілейських міст, Його запросив до себе в будинок деякий фарисей на ім’я Симон, маючи на меті поцікавитися вченням нового Пророка. Христос прийняв запрошення заради духовної користі спасалися. Задоволений приходом Ісуса, Симон нікому не забороняв увійти в будинок і побачити знаменитого Пророка. І ось, разом з іншими жінками увійшла відома в місті блудниця.

Слово Христа, почуте жінкою напередодні, справило на її заблукану душу настільки сильне враження, що гріх спротивився їй, і вона з твердістю намірилася залишити порочний спосіб життя. Благодать Божа, принесена в світ Ісусом, торкнулася її раскаявшейся душі, заспокоїла змучене серце. Жінка мовчки підійшла до Ісуса, схилилася до ніг, і цілі потоки покаянних вдячних сліз полилися з її очей. Сльози стікали на не омиті від дорожнього пилу ноги Спасителя, жінка отирала їх своїми довгими волоссям і умащувала дорогоцінним миром (ритуальне очищення ніг включало обмивання і помазання маслом). Сокрушення грішниці, яка жадає чистого життя, було для Господа Ісуса Христа приємніше усякої вечері, а її сльози – дорожче всякого багатства.

Господар будинку був збентежений її появою і ще більше – її вчинком: був би Ісус пророком, подумав Симон, знав би, хто і яка жінка до Нього торкається. Ці думки не сховалися від Господа, і Він розповів Симону притчу: «У одного заимодавца было два должника: один должен был пятьсот динариев, а другой пятьдесят, но как они не имели чем заплатить, он простил обоим. Скажи же, который из них более возлюбит его?» — «Думаю, тот, которому более простил». — «Правильно ты рассудил, — ответил Иисус. — А теперь взгляни-ка на эту женщину. Я пришел в дом твой, и ты воды Мне на ноги не дал, а она слезами облила Мне ноги и волосами головы своей отерла; ты при встрече целования Мне не дал, а она с тех пор, как Я пришел, не перестает целовать у Меня ноги; ты головы Мне маслом не помазал, а она миром помазала Мне ноги. А потому сказываю тебе: прощаются грехи ее многие за то, что она возлюбила много, а кому мало прощается, тот мало любит» .
Холодність фарисея і любов грішниці до Ісуса показали ступінь їхньої віри і покаяння. Фарисей лише поверхово зацікавився вченням Месії і тому не відчував у серці дії Божественної благодаті. Блудниця ж, щиро повіривши, глибоко розкаялася, серце її відчуло всепрощаючої благодаті і стало набувати довгоочікуваний мир. За щиру любов до Боголюдини жінці простилися багато гріхів, як сповістив Спаситель, викриваючи і маловіру Симона: «Прощаются грехи ее многие за то, что она возлюбила много, а кому мало прощается, тот мало любит».

Переглянуто: (4)

Перейти до панелі інструментів