Неділя 5-та Великого посту

Розміщено на Кві 18, 2021 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian

18 квітня 2021 року, у 5-й тиждень Великого посту, преподобної Марії Єгипетської, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив Божественну літургію святителя Василія Великого в Вознесенському кафедральному соборі м. Ізюма.

Його Високопреосвященству співслужило духовенство кафедрального собору.

У своєму архіпастирському слові митрополит Єлисей сказав: «Сьогоднішнє Євангельське читання розповідає нам про ту бесіду, між Христом і апостолами, яка сталася по дорозі в Єрусалим. Господь висловив найпотаємніше, саме по-людськи що важко переживається Їм, Він поділився з ними Своїми стражданнями, Він чекає їх співчуття, – і виходять кращі, і просять виконати їхнє бажання. Яке? Напевно, тільки одне: розділити з Христом Його муки. І що Він чує у відповідь? Він чує про те, що їх бажання полягає в можливості сісти одному одесную, а іншому ошую понуючого у світі Христа і отримати привілейоване становище в тому земному царстві, яке нарешті здійсниться завдяки Йому.

Що це, як не розп’яття Христа Його ж учнями – їх нерозумінням, їх, по суті, абсолютно далеким від сенсу Його проповідей світоглядом. В даному випадку апостоли поводяться так, як будуть вести себе християни наступних століть, як часто поводимося ми. Ми готові погодитися з Христом, що дарована Їм нам можливість приймати Хрещення і брати участь в Євхаристії повинна бути покладена в основу Церкви, але нам цього мало, нам хочеться перетворити Царство Небесне в царство земне.

Предстоит Страстная седмица, мы будем вспоминать о крестных муках Спасителя, уже уверенные в том, что будет Его Воскресение, ибо тот, кто верит в Воскресение Христово, переживает муки Христа иначе, ибо тот, кто верит в Воскресение Христово, строит свою жизнь иначе, чем строят те, кто, получив через крестные муки, крестную смерть и Воскресение Спасителя гарантию собственного превосходства, собственной полноценности, благополучно засыпают душой в церковной жизни и пробуждаются только тогда, когда встречаются с Богом глаза в глаза в мире ином, и для многих такое пробуждение от сна псевдохристианской жизни на земле может оказаться страшным испытанием в мире ином.

Має бути Страсна седмиця, ми будемо згадувати про хресні муки Спасителя, вже впевнені в тому, що буде Його Воскресіння, бо той, хто вірить у Воскресіння Христове, переживає муки Христа інакше, бо той, хто вірить у Воскресіння Христове, будує своє життя інакше, ніж будують ті, хто, отримавши через хресні муки, хресну смерть і Воскресіння Спасителя гарантію власної переваги, власної повноцінності, благополучно засипають душею в церковному житті і прокидаються тільки тоді, коли зустрічаються з Богом очі в очі в світі іншому, і для багатьох таке пробудження від сну псевдохристиянського життя на землі може виявитися страшним випробуванням стосунків після смерті.

Чому ж саме зараз, напередодні настання тих днів, коли ми будемо, по суті, випробовувати себе здатністю співчувати Христу, звучить це Євангеліє? Та саме тому, що в своїй здатності пережити Страсну седмицю і цей найсумніший серед усіх свят церковного календаря свято Входу Господнього в Єрусалим, ми повинні зрозуміти, що здатність спільно пережити з Христом Його Голгофський шлях і буде лакмусовим папірцем стану нашої душі».

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (34)

Перейти до панелі інструментів