Неділя Торжества Православ’я

Розміщено на Бер 21, 2021 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian

21 березня 2021 року, в першу неділю Великого посту, коли Церква святкує Торжество Православ’я, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив Божественну літургію святителя Василія Великого і чин Торжества Православ’я в Вознесенському кафедральному соборі м. Ізюма.

Після закінчення Літургії був звершений хресний хід навколо собору.

У своєму архіпастирському слові Високопреосвященніший Єлисей сказав: «Перша неділя Великого посту називається неділею “Торжества Православ’я”. Православ’я за своєю суттю, за своїм духом є та сама небесна істина, яку дві тисячі років тому апостоли прийняли від Христа, Сина Божого. Далеко не всюди вдалося зберегти і пронести крізь століття історії справжню віру. Багато християнських народiв відпали від Вселенської Церкви, багато хто не зміг зберегти чистоти вчення і ухилилися в єресь. Якщо ми подивимося на історію православ’я, то побачимо, що вона не була простою і легкою. Відомо, наприклад, що часто православні народи підпадали під чужоземне і іновірне ярмо: арабське, османське, монгольське або більшовицьке. Часто вони бували разоренн і  дотла, перебували на межі знищення і загибелі. Але в тому-то й полягає торжество, що не дивлячись на великі лиха, на сили зла, що намагалися стерти його з лиця землі, православ’я вистояло, зберегло апостольську віру неушкодженою, і як і раніше йде в нашому світі шляхом істини і спасіння. Хіба це не торжество, не перемога, не причина для великої радості? Істинна Церква завжди буває гнана, про це попереджав християн апостол Павел. «Всі, хто хоче жити побожно у Христі Ісусі, – говорив він, – будуть переслідувані». Гоніння і випробування тому є ознакою істинної Церкви і істинного християнства. Будемо ж свято зберігати віддану нам від Бога православну віру, намагатися глибше пізнати її і збагачувати себе її скарбами. Найголовніше ж, будемо влаштовувати по цій вірі наше життя. Бо той, хто живе по ній, неодмінно спасеться і буде прославлений Богом на небі і на землі».

Короткі відомості про тиждень Торжества Православ’я

Перший тиждень Великого посту називається тижнем Православ’я – від вчиненого в цей день Торжества Православ’я, встановленого в Греції в першій половині IX століття в пам’ять про остаточну перемогу Православної Церкви над усіма єресями, що обурювали Церкву, і особливо над останньою з них – иконоборческой, засудженю VII Вселенським Собором в 787 році.

З Греції чин торжества Православ’я перейшов разом з християнством і в Русську Церкву. Перемога Православ’я в самій Константинопольськiї Церквi початково була відсвяткована в першу недiлю Великого посту.

В цю недiлю здійснюється особливе богослужіння, пристосоване до торжества і називається чином Торжества Православ’я. Святкування дня Православ’я виправдано історичними передумовами. Цей чин складено Мефодієм, патріархом Константинопольським (IX ст.).

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (98)

Перейти до панелі інструментів