Свято праведних Симеона Богоприїмця і Анни пророчиці

Розміщено на Лют 16, 2021 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian

16 лютого 2021 року, у віддання свята Стрітення Господнього, праведних Симеона Богоприїмця і Анни пророчиці, рівноапостольного Миколая, архієпископа Японського, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив Божественну літургію в Преображенському храмі м. Ізюма.

Біля дверей храму парафіяни тепло вітали правлячого архієрея хлібом-сіллю і букетами квітів.

Богослужіння почалося з урочистої зустрічі митрополита і облачення його на кафедрі в центрі храму.

Його Високопреосвященству співслужили благочинний Ізюмського округу протоієрей Богдан Думіндяк, настоятель храму архімандрит Симеон (Негрецькій), прес-секретар єпархії протоієрей Олександр Ольшанський, протоієрей Микола Данилів, секретар єпархії архідиякон Юрій Чудак і протодиякон Олег Зирянов.

Після закінчення Літургії було звершено славлення біля ікони свята.

У своїй проповіді митрополит Єлисей сказав: «Згадуючи Стрітення Господа нашого Ісуса Христа в Єрусалимському храмі, Церква догоджає і тих осіб, які брали участь в цій євангельській події перших днів земного життя Богонемовля. Коли минуло сорок днів від народження Спасителя, Богоматір і Йосип принесли немовля Ісуса в Єрусалимський храм, щоб представити Його перед Господом. Тут зустріли їх праведний Симеон з пророчицею Анною і відкрито сповістили всім про настання порятунку через народження єдинородного Сина Божого. За свідченням Євангелія, Симеон, людина праведна та благочестива, що потіхи чекав для Ізраїля, і Дух Святий був на ньому. Цей святий старець благоговійно служив Богу і вірно виконував всі обов’язки до своїх ближніх. Симеон, взявши на свої руки Дитятка Ісуса, прославляючи Бога, виголосив: «Ныне отпущаеши раба Твоего, Владыко, по глаголу Твоему, с миром». Тут же була присутня і пророчиця Анна, вдова років близько вісімдесяти чотирьох, яка не відходила від церкви, постом і молитвою служачи Богові вдень і вночі. І вона разом з Симеоном вихваляла Господа і говорила про явище Спасителя всім, котрі чекали в Єрусалимі Його пришестя.  Тепер Симеону нічого не залишалося чекати, нічого більше йому не хотілося, як тільки померти з миром, як властиво всякій благочестивій людині, яка досягла на землі цілі своїх бажань і надій. Щастя, якого він сподобився, побачивши Христа, було таке велике, що в порівнянні з ним виявилися нікчемними всі земні блага. Який щасливий був Богоприємець Симеон, що відійшов з цього життя у спокої!  Але це щастя доступно всім людям, подібно Симеону праведним і благочестивим. Подібно до нього вони навіть в цьому житті відчувають радість спілкування з Христом, приймаючи Його в своє серце особливо в таїнствах, подібно до того, як Симеон взяв Його в свої обійми. Подякуємо Господу за те, що Він не поспішає виконувати над нами Свої праведні покарання, довготерпить нам, даючи нам час на покаяння. Будемо користуватися цим часом, проводити його в подвигах боротьби з гріховними спокусами. До кінця життя не будемо слабшати в цих благих працях, щоб смертний час не застав нас зненацька, неготовими до того, щоб гідно постати перед Христом».

Архіпастир привітав настоятеля храму архімандрита Симеона (Негрецького) з днем ангела, побажавши йому допомоги Божої в несенні його пастирських трудах, міцного здоров’я і покриву Цариці Небесної від всіх ворогів видимих і невидимих.

Після чого митрополит Єлисей дав усім, хто молиться своє архіпастирське благословення.

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (70)

Перейти до панелі інструментів