Високопреосвященніший Єлисей відвідав смт. Андріївка

Розміщено на Лют 15, 2021 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian

15 лютого 2021 року, у свято Стрітення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив Божественну Літургію в храмі на честь Різдва Пресвятої Богородиці смт. Андріївка Балаклійського округу.

Біля дверей храму парафіяни тепло вітали правлячого архієрея хлібом-сіллю і букетами квітів.

Богослужіння почалося з урочистої зустрічі правлячого архієрея і одягання його на кафедрі в центрі храму.

Його Високопреосвященству співслужив настоятель, духовенство Харківської єпархії та клірики Вознесенського кафедрального собору.

На малому вході, з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей здійснив нагородження настоятеля храму протоієрея Іоанна Гордієвича правом служіння Літургії з отворстими Царськими вратами до «Отче Наш».

Після закінчення Літургії було звершено славлення біля ікони свята.

У своєму архіпастирському слові митрополит Єлисей сказав: «У цей день Церква згадує про те, як Немовля Христос був принесений в храм згідно старозавітним звичаєм, за яким перша дитина повинна бути присвячений Богові і за нього повинна бути принесена жертва у вигляді агнця, або від бідних людей – голубів. У храмі їх зустрів праведний Симеон Богоприємець і пророчиця Ана.Симеон був дуже старий, і йому було обіцяно Духом Святим, що він не помре, поки не побачить прийшовшого в світ Месію. І ось, коли праведний Йосиф і Марія принесли Дитятко, Дух Святий відкрив Симеону, що Це Немовля і є Месія, Син Божий і Спаситель світу. Зі страхом і трепетом, а також з великою радістю Симеон узяв Дитятко на руки і вимовив свої відомі слова: «Ныне отпущаеши раба Твоего, Владыко…». Потім Симеон, звернувшись до Божої Матері, пророчо сказав, що Її серце пройме меч скорботи. Хто більше любить, той більше страждає. Стрітення задає питання кожному з нас, воно звернено, це питання, до нашої совісті: а пережили ми зустріч з Господом? Чи було Стрітення в нашому житті, коли ми відчули присутність Христа у своєму житті? Не хочуть люди зустрічатися з Богом! І це страшно, тому що, не зустрівшись з Богом в цьому житті, людина не може сподіватися на зустріч з Ним після своєї фізичної смерті – в життя майбутнього віку. А якщо ми не зможемо з Ним зустрітися там, то, що нас очікує? Місце, де Бога не буде. А це місце називається пеклом. Так невже до цього місця готує себе людство? Страшно подумати про це! Свято Стрітення Господа нашого Ісуса Христа знову і знову нагадує нам про це. Необхідно нам так само задуматися над тим, що наша зустріч з Богом відбувається при вчиненні будь-якого доброго діла. Православні християни літургійно в Святому Причасті переживають зустріч з Господом. Коли Святе Причастя входить в храм людського тіла, як і сказано в Писанні: ви є храм. Стрітення відбувається тоді, коли людина вперше в житті сповідається, коли вперше в житті вона читає Святе Письмо. Нехай цьогорічне свято пришестя Христа в храм і зустріч Його в цьому храмі подвигнут нас до християнсьих роздумів про Бога і про себе самих, про наше неминуче ”ныне отпущаеши…”, і нехай буде для нас тоді мирною і радісною зустріч з Христом Богом нашим, до Якого завжди повинна прагнути християнська душа».

Керуючий єпархією здійснив нагородження всіх тих, хто вніс свій внесок в зміцнення християнських цінностей і підтримку парафіяльної громади:

Анатолій Анатолійович Русецький нагороджений орденом великомученика Георгія Побідоносця;

Тамара Петрівна Русецька удостоєна ордена святої великомучениці Катерини;

Архієрейськими грамотами були нагороджені Євген Олексійович Бабаков, Віталій Олексійович Устиченко, Олександр Анатолійович Коновалов, Тетяна Миколаївна Лацько і Зінаїда Михайлівна Кляйн.

Після закінчення богослужіння митрополит Єлисей ознайомився з будівельними роботами споруджуваного храму.  

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (192)

Перейти до панелі інструментів