Високопреосвященніший Єлисей відвідав смт. Дворічна

Розміщено на Січ 17, 2021 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian

17 січня 2021 року, у 32-й тиждень після П’ятидесятниці, перед Богоявленням, в свято собору 70-ти апостолів, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив Божественну літургію в Успенському храмі смт. Дворічна.

Біля дверей храму парафіяни тепло вітали правлячого архієрея хлібом-сіллю і букетами квітів.

Перед Богослужінням відбулась зустріч мощей великомученика і цілителя Пантелеймона, після чого була зустріч митрополита Єлисея та облачення його на кафедрі в центрі храму.

Його Високопреосвященству співслужило духовенство Дворічанського благочиння і Вознесенського кафедрального собору.

По закінченню Літургії було звершено славлення біля мощей великомученика і цілителя Пантелеймона.

У своєму архіпастирському слові митрополит Єлисей сказав:«У сьогоднішньому євангельському читанні від Марка, розповідається про Іоана Хрестителя. Перш ніж прийшов Христос, про нього проповідував найбільший з пророків. Його сам Христос назвав вище всіх, народжений жонами. Іоанн Хреститель почав проповідувати хрещення в покаяння, і народ вирішив, що це і є Христос. Деякі не витримували і безпосередньо запитували, чи ти той Христос спаситель Ізраїлю, який передбачений пророками. Іоанн Хреститель говорив, за мною йде той, кому я не гідний навіть шнурки на взутті зав’язати. Я вас хрещу водою, він же буде хрестити вас Духом Святим і вогнем. Він ходив уздовж Йордану і навколишньої пустелі, вів життя дуже аскетичне, одягнений був у незручний верблюжий одяг, їв акриди (саранчу) і дикий мед. З цього можна зробити висновки, що людина була праведна і все своє життя присвятила Богу. Багато хто вбачає в ньому початок чернечого шляху: самозречення і служіння, присвячене одному Богу. Іоанн Хреститель хрестив в Йордані і одного разу прийшла година, коли до нього прийшов Христос і він духом зрозумів, хто перед ним стоїть. Тому сказав, що не я тебе повинен хрестити, а ти мене. Але Христос відповів, що так належить виповнити усю правду. Початком християнського життя, початком, яке ми повинні полагати щодня, є покаяння. Слова Іоанна Предтечі:  «Покайтесь, ибо приблизилось Царство Небесное» (Мф. 3:2) звернені до кожного з нас. Ці слова потрібно розуміти не в тому сенсі, що Царство Боже наблизилося хронологічно, але в тому сенсі, що воно завжди поруч з нами, воно завжди готове прийти і приходить до нас. Питання лише в тому, чи готові ми прийти в Царство Боже, прийняти його в себе. Адже за межами Царства Божого залишаться не ті, кого Господь засудить за їх помилки, але ті, хто не захотів або не знайшов в собі сил пройти цей шлях до кінця, – до дверей Царства Божого, хто зупинився на півдорозі. І ми повинні пам’ятати про те, що, хоча всі ми вже на шляху, але є небезпека, що ми не дійдемо, оступимося, що не дотягнемо, що не добіжимо. Ніхто з людей не гідний навіть «розв’язати ремінця від Його взуття» майбутнього до нас Сина Божого – але Він вподобав називати нас Своїми братами. Не заради того, щоб Йому служили, зійшов в світ Спаситель, – Він приходив служити людям, жив для них, вмирав за них, воскрес заради них. Невже жорстокі наші шиї не схиляться перед Втіленою Божественною Любов’ю, невже ми не зуміємо зберегти вірність настільки Милосердного Царю?»

Після закінчення проповіді керуючий єпархією нагородив Галину Григорівну Турбаба орденом рівноапостольної княгині Ольги.

Народний депутат України Дмитро Олексійович Шенцев дав в дар ікону цілителя Пантелеймона жіночому Вознесенському скиту.

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (131)

Перейти до панелі інструментів