Загальна сповідь в кафедральному соборі

Розміщено на Січ 1, 2021 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian

31 грудня 2020 року, напередодні пам’яті мученика Воніфатія, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей молився за уставним богослужінням і звершив чин загальної сповіді у Вознесенському кафедральному соборі м. Ізюма.

Його Високопреосвященству співслужили клірики кафедрального собору.

Після закінчення чину сповіді митрополит Єлисей звернувся з пастирським словом до віруючих, зокрема Його Високопреосвященство наголосив: ««Покайтесь, ибо приблизилось Царство Небесное» (Мф. 3:2) — з цих слів Іоанна Хрестителя почав Свою проповідь Ісус Христос (Мф. 4:17). Грецьке слово metanoia («каяття») означає «зміна розуму». Проповідь Христа стала закликом до радикальної зміни способу мислення і способу життя, оновленню розуму і почуттів, відмови від гріховних справ і помислів, преображення людини. У Діяннях святих апостолів йдеться, що «многие из уверовавших приходили (к апостолам), исповедуя и открывая дела свои» (Діян. 19:18). З сповіді починалося справжнє християнське життя. Зараз, вкотре усвідомлюючи свої гріхи, напевно нам треба, в першу чергу, зізнатися перед Богом, що віра наша буває не завжди твердою, міцною і глибокою, а буває слабкою і хиткою. Ми часто часом втрачаємо віру, впадаємо в малодушність, забуваємо, що Господь близький і ймовірно в цьому нам треба покаятися в першу чергу, що ми такі буваємо маловірні. Взагалі, це хвороба сучасних людей – бути маловірними. А чому ми маловіри? Тому що віра без діл мертва, і коли людина чисто теоретично вірить в Бога – прочитає Євангеліє, і хрещена з дитинства, іноді і в храм приходить, але не робить справи віри, то віра залишається тільки часто в теорії, а коли настають якісь моменти спокус, випробувань, то людина з легкістю цю свою ефемерну, вигадану віру втрачає. Покаяння істинне – це дар Божий, його штучно в собі не зробиш. Але усвідомлювати свої гріхи, вважати себе людиною грішною – це в нашій волі. А справжнє покаяння – це дар Божий, і Господь його дає того, кому Сам хоче, і якщо бачить, що людина цим шляхом йде. Всім, хто приступає до таїнства сповіді, я від щирого серця бажаю, щоб це таїнство відбулося у всій повноті, яку Господь очікує від нас. Всім нам допомоги Божої!».

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (76)

Перейти до панелі інструментів