Свято собору Архістратига Михаїла та інших Небесних Сил безтілесних

Розміщено на Лис 21, 2020 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian

21 листопада 2020 року, в свято собору Архістратига Михаїла та інших Небесних Сил безтілесних, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив Божественну літургію у Вознесенському кафедральному соборі м. Ізюма.

Його Високопреосвященству співслужили клірики кафедрального собору. Після закінчення Літургії було звершено славлення безтілесним силам.

У своєму архіпастирському слові митрополит Єлисей сказав: «Сьогодні ми святкуємо пам’ять святого Архистратига Божого Михаїла та інших Небесних Сил безтілесних. У цей день ми згадуємо тих, хто живе в духовному світі – святих ангелів Божих. Михаїл – «воєначальник» (грецькою – архістратиг) незліченних легіонів добрих ангелів. Вони ведуть боротьбу за душі людей зі своїми занепалими побратимами, які від заздрощів і злоби почорніли до невпізнання і перетворилися в демонів. Архангел Михаїл – доблесний воїн, славний лицар Бога, що захищає Його честь і гідність. Дійсно, він носить Його титул не просто на щиті, але навіть в своєму власному імені: теофоре ім’я «Михаїл» (євр. Мікаел) перекладається як риторичне питання вигук: «Хто рівний Богу?!» Але Архістратиг Михаїл для християн – не тільки воїн, а й ангел милосердя, заступник за людей перед Богом. Разом з архангелом Гавриїлом він стоїть у Його трону. Він – провідник людських душ, що допомагає їм відчинити ворота Небесного Єрусалима. Він же, згідно з церковним переданням, переніс на Небеса тіло покійної Богоматері. Ми покликані до того, щоб з’єднатися на небі з ангельськими силами в їх вічному предстоянні і хвалі Бога. Однак, для того щоб це відбулося, ми повинні наслідувати Ангелам в їх досконалості. Ангели святі – і ми повинні жити свято.  Ангели сяють чистотою – і ми повинні прагнути до чистоти, віддаляючись від гріха і всякої скверни. Ангели горять любов’ю до Бога і до людей – і ми повинні вчитися цієї небесної любові. Через любов до Бога Ангели не знають спокою ні вдень, ні вночі, але перебувають у невпинній славі Творця. І ми повинні завжди прославляти Господа своїми молитвами, своїми словами, своїми справами і всім своїм життям. І якщо будемо намагатися так жити, то, безсумнівно, свого часу приєднаємося до Ангельських небесних ликів і зіллємося з ними у вічній славі Бога Творця, Якому Одному подобає всяка слава, честь і держава нині і повсякчас, і на віки вічні”.

З нагоди 55-річчя титаря Піщанського чоловічого монастиря Володимира Олійника, Високопреосвященніший Єлисей нагородив його орденом князя Володимира ІІ ступеня.

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (90)

Перейти до панелі інструментів