Праздник Озерянской иконы Божией Матери

Розміщено на Лис 12, 2020 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian

12 листопада 2020 року, в свято Озерянської ікони Божої Матері, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив Божественну літургію в чоловічому монастирі на честь ікони Божої Матері «Піщанська» м. Ізюма.

Його Високопреосвященству співслужила братія монастиря в священному сані та духовенство кафедрального Вознесенського собору.

Після закінчення Літургії митрополит Єлисей виголосив проповідь: «Сьогодні ми молитовно прославляємо Матір Божу в її образі «Озерянська». Цей образ має найбільшу пошану в Слобожанському краї з усіх інших ікон Богородиці. Ім’я це дано чудотворному образу за місцем його явища – на березі річки Озерянки. В даний час це село Нижня Озеряна, розташоване в 30 кілометрах на південний захід від Харкова. Чудо цього явища проізшло в XVII столітті, коли цей край ще страждав від загарбницьких татарських набігів. Що вражає нас перш за все в Євангелії про Пресвяту Діву Марію? «Се Раба Господня, — говорить Вона, — да будет Мне по слову Твоему» (Лк. 1, 38). Ці слова розкривають нам таємницю Її особистості. Вона приносить всю Себе Богу – Свою душу і тіло, розум і серце, – виконуючи першу і головну заповідь про любов до Бога, і другу заповідь, подібну до неї, про любов до людини. Будемо молити Божу Матір про найголовніший дар, необхідний для всіх сьогодні – про  дар сили духу боротьби зі своїми недоліками. Вона каже нам, що сила для боротьби дарується тієї душі, яка виконана чистоти і смиренності, яка любить Господа. Де гріх і розтління – там смуток і безсилля. Відлинемо всяку легкодухість і самовиправдання. У світлий день свята Божої Матері будемо зміцнювати один одного, сподіваючись на милість Божу і на покров Пречистої».

Після закінчення проповіді Високопреосвященніший Єлисей здійснив нагородження всіх тих, хто підтримує Піщанський монастир.
Медаллю святителя Іоасафа Білгородського були нагороджені Михайло Олександрович Ситников і Сергій Валерійович Шевцов.

Після закінчення нагородження було звершено чин о Панагії.

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (61)

Перейти до панелі інструментів