Високопреосвященніший Єлисей відвідав с. Граково

Розміщено на Жов 11, 2020 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian

11 жовтня 2020 року, в 18-ю неділю після П’ятидесятниці, в свято собору преподобних отців Києво-Печерських, що спочивають в Ближніх печерах (преподобного Антонія), митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив Божественну літургію в Троїцькому храмі с. Гракове Чугуївського округу.

В цей день Свято-Троїцький храм відзначає своє 210-річчя.

Біля дверей храму парафіяни тепло вітали правлячого архієрея хлібом-сіллю і букетами квітів.

Богослужіння почалося з урочистої зустрічі митрополита і облачення його на кафедрі в центрі храму.

Його Високопреосвященству співслужив благочинний Чугуївського округу протоієрей Іоанн Білич, настоятель храму архімандрит Андрій (Пашко), клірик Харківської єпархії архімандрит Гліб і протодиякон Олег Зирянов.

На малому вході, з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей нагородив настоятеля храму архімандрита Андрія (Пашко) правом носіння другого хреста з прикрасами.

Після закінчення Літургії було звершено славлення біля образу Божої Матері «Всіх скорботних радосте».

У своєму архіпастирському слові митрополит Єлисей сказав: «У сьогоднішньому євангельському читанні ми чули розповідь, яка називається «Чудова ловля риб». Ми бачимо Ісуса Христа, як завжди оточеного людьми, на березі Генісаретського озера. Недалеко стояли два човни і рибалки приводили снасті в порядок після нічного лову. До них і підходить Спаситель, звертаючись до рибалки, якого звали Симоном, просить відплисти трохи від берега, коли той виконав Його прохання Ісус, сидячи в його човні, вчив народ. Закінчивши вчити, Ісус велів Симону знову вийти на ловлю риби та закинути мережі. Що сильно здивувало рибалку, який сказав: «Всю ніч ми трудилися, ловили рибу і нічого не зловили». Але покоряючись, він виконав прохання Христа. Євангеліє розповідає про те, що так багато риб потрапило в мережі, що довелося кликати на допомогу, тому що мережі рвалися. Інші рибалки Iаків та Іоан поспішили на допомогу для того, щоб не втратити улов. Тут ніби притча: Христос сіяв слово, і ніхто не помічав, яке це багатство: але коли Петро витягнув безліч риб, він раптом виявив багатство, яке дає Господь, немов насіння процвіло.І йому стало страшно: Відійди від мене, Господи, я людина грішна, мені страшно стояти з Тим, Хто це може створити … Але Христос його заспокоїв: Не бійся, ти будеш відтепер не рибу ловити, а збирати в невід Господній живі людські душі, приносити їх, витягувати їх із бурі, для того щоб вони увійшли в спокій. Яку духовну користь ми можемо отримати з цього євангельського оповідання? Святитель Феофан Затворник звертає нашу увагу на наступне: люди в своїй діяльності керуються своїм життєвим досвідом. І діючи згідно зі своїм досвідом, вони намагаються в життя досягти якихось своїх цілей. Всю ніч Євангельські рибалки працювали, але не досягли своєї мети – це образ жодних зусиль без допомоги Божої! Далі ми бачимо, що мета досягнута через послух Господу. Ісус Христос просить – навіть не наказує, просить – закинути мережі, і майбутній апостол кориться Господу. І в його покорі ми бачимо смиренність, ми бачимо його повагу. І тому святитель Феофан говорить, що так і в нашому житті людської, земної, якщо людина робить від себе, то він не завжди досягає мети, тому що забуває про головну мету: «Шукайте ж найперш Царства Божого й правди його». Якщо ж він діє через смирення і з послуху Господу, то Господь приводить його до Себе Сам. Ми бачимо результат – Ісус веде за собою майбутніх апостолів. Так і в житті – якщо ми слухаємо Господа, йдемо шляхом, який вказав Він, ми приходимо до Нього. Тому сьогодні ми, дорогі брати і сестри, слухаючи цей євангельський уривок, повинні себе вручити Господу, як вручили себе Господу прості рибалки, які стали апостолами. І присвятити своє життя тому, щоб не звернути з цього шляху, на якому Господь обтяжує нас деякими умовами послуху і смирення. Будемо ж ми з вами слідувати цьому покликом Господа, бути в Його слухняності, тобто виконувати Його закон, щоб зв’язок цей не перервалася».

Після закінчення проповіді Високопреосвященніший Єлисей привітав настоятеля храму з його 50-річчям та вручив церковні нагороди всім тим, хто потрудився в творенні церковної громади і ремонту храму.

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (87)

Перейти до панелі інструментів