Чин поховання плащаниці Пресвятої Богородиці

Розміщено на Сер 31, 2020 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian

2

30 серпня 2020 року в Вознесенському кафедральному соборі було звершено соборне всенічне бдіння з чином поховання плащаниці Пресвятої Богородиці.
Богослужіння очолив митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей у співслужінні кліриків собору, духовенства міста та Ізюмського благочиння.

За урочистим богослужінням читалася 17-я кафізма Псалтиря, з так званими «Похвалами» Матері Божої, які докладно розповідають про всі обставини життя і смерті Діви Марії, а також про Її урочисте сходження на Небеса.

Після великого славослів’я був звершений хресний хід з плащаницею із зображенням Успіння Пресвятої Богородиці навколо кафедрального собору.

У своїй проповіді Високопреосвященніший Єлисей сказав: «Вітаю всіх з Успінням Божої Матері. Зараз ми з вами відслужили Єрусалимське чергування – службу з чином Поховання, яка була складена в XV-XVI століттях на Сході. Настала третя година, коли повинно було відбутися Успіння Божої Матері. Палало безліч свічок. Святі апостоли із співами оточували благоліпно прикрашений одр, на якому лежала Пречиста Діва Богородиця. Вона молилася в очікуванні Свого результату і пришестя Свого жаданого Сина і Господа.

Раптово осяяло невимовне Світло Божественної Слави, перед обличчям Його померкли палаючі свічки. Ті, хто бачив жахнулися. Верх приміщення як би зник в променях неосяжного Світла, і зійшов Сам Цар Слави, Христос, оточений безліччю Ангелів, Архангелів і інших Небесних Сил з праведними душами праотців і пророків, колись сповіщавших про Пресвяту Діву. Побачивши Свого Сина, Божа Матір вигукнула: «Величит душа Моя Господа, и возрадовася дух Мой о Бозе, Спасе Моем, яко призре на смирение рабы Своея». Святі апостоли Петро, Павло, Iаків з іншими з числа 12 апостолів понесли на своїх плечах одр, на якому лежало тіло Пріснодіви. Святий Іоанн Богослов йшов попереду з райською светозарною гілкою, а інші святі і безліч вірних супроводжували одр зі свічками і кадилами, оспівуючи священні пісні. Ця урочиста хода почалася від Сіону через весь Єрусалим в Гефсиманії. Увечері того ж дня, коли апостоли зібралися в будинку для підкріплення себе їжею, їм явилася Сама Матір Божа і сказала: «Радійте! Я з вами – в усі дні ». Богородиця постійно нас підбадьорює: «Не сумуйте! Не журiться! Якщо в цьому виконаному лукавою логіки світі ми нещасні, це не означає, що у нас немає надії на справжнє щастя. Це не означає, що ми самотні, що поруч з нами немає Господа Бога. Це не означає, що нікому обтерти сльозу з очей наших». Господь поруч. А мати Його, як ми сповідуємо протягом усього вчорашнього і сьогоднішнього богослужіння, пішовши від землі, залишилася на землі. Чи не тілом Своїм, а Невидимим заступництвом, таємничою силою причетності народженню Бога-Слова. І ця сила дозволяє нам Їй молитися. І наші слова, які ми вимовляємо устами або розумом, пронизують все перешкоди, і час, і простір, і доходять до таємничого Престолу Цариці Небесної. І я думаю, що кожен з нас має в житті досвід сили молитовного заступництва Пресвятої Богородиці».

Після закінчення проповіді митрополит Єлисей у зв’язку з 65-річчям нагородив Марію Бартиш орденом Почаївської Божої Матері.

Прес-служба Ізюмської єпархії

 

Переглянуто: (90)

Перейти до панелі інструментів