Свято Височинівської ікони Богородиці

Розміщено на Лип 27, 2020 в Новини благочинь, Новини парафій

Эта запись также доступна на: Russian


З благословення Високопреосвященнішого Єлисея, митрополита Ізюмського і Куп’янського 21 липня 2020 року в день святкування ікони Божої Матері “Казанської – Височинівської» в Зміївському благочинні відбулися святкові урочистості.

За традицією, що склалася з часів існування Височинівського чоловічого монастиря, в цей день проходив хресний хід, який щорічно звершувався, – згідно з указом Священного Синоду від 4 (17) травня 1887 на ім’я Високопреосвященнішого Амвросія архієпископа Харківського, – за особливим церемоніалом.

27 (10) червня свята чудотворна Казанська ікона Божої Матері з Височинівського монастиря хресним ходом переносилася спочатку до святого джерела – місця знаходження святого образу Богородиці і далі, на поклоніння до Зміївської Троїцької церкви, а 7 (20) липня урочистим хресним ходом чудотворна ікона Богородиці поверталася у Височинівський чоловічий монастир. У самий день свята ікони Казанської Божої Матері 8 (21 липня) в монастирі відбувалася соборна Божественна Літургія.

Ця традиція була відновлена ​​тільки в наш час через більш 100 років – 21 липня 2020 року в свято ікони Казанської Божої Матері!

Ось уже кілька років поспіль в цей день, після закінчення соборної Божественної літургії в Свято-Троїцькому храмі м. Зміїв, – духовенство та парафіяни храму, а також жителі навколишніх сіл і паломники з Ізюмської та Харківської єпархій, – здійснювали хресний хід з міста Зміїв в с. Височинівка. Після прибуття ми, на чолі з благочинним Зміївського округу, звершували на джерелі, де була знайдена Чудотворна Ікона, водосвятні молебні з читанням акафісту.

У цьому (2020) році, – з огляду на те, що в Височинівці відродилося парафіяльне життя і з’явився храм на честь ікони Божої Матері «Височинівська Казанська», – хресний хід був звершений з особливою урочистістю, яку не затьмарила навіть необхідність дотримуватися карантинних норм і соціальної дистанції через обмеження, пов’язаних з Covid-19.

Вперше за 100 років дві колони хрестохідців вийшли назустріч одна – одній!

У місті Зміїв Божественну Літургію очолив настоятель Свято-Троїцького храму і благочинний Зміївського округу протоієрей Олександр Білозір у співслужінні духовенства благочиння.

В с. Височинівка, духовенством храму на честь ікони Божої Матері «Казанська Височинівська» і гостями в священному сані, також була звершена Божественна Літургія.

Після закінчення Богослужінь з вищезазначених храмів вийшли назустріч дві хресних ходи і в районі вказівника при в’їзді в м. Зміїв вони зустрілися зі святковими та урочистими привітаннями та вигуками: “Христос Воскрес! Воістину Воскрес!”, “Пресвята Богородиця спаси нас!». Духовенство і віруючі співали «Богородице Діво, радуйся!», А також тропарі і піснеспіви, присвячені Богородиці.

Потім, об’єднаний в один, – хресний хід повернувся до святого джерела, де за традицією був відслужений водосвятний молебень з читанням акафісту іконі Божої Матері «Казанська Височинівська». Після завершення молебного співу Зміївський благочинний протоієрей Олександр Білозір сказав усім присутнім повчальну проповідь. Після її закінчення відбулася святкова трапеза для всіх бажаючих. Пресвята Богородиця, спаси нас!

Марина Чумаченко

Переглянуто: (186)

Перейти до панелі інструментів