77-я річниця битви за Соколово

Розміщено на Бер 19, 2020 в Новини благочинь, Новини парафій

Эта запись также доступна на: Russian


За сформованою щорічною традицією 8 березня Соколовчани відзначають день битви за українське село Соколово у Другій Світовій війні.

В цей день в далекому 1943 році в допомогу радянським воїнам в складі 3-ї танкової армії Воронезького фронту в бій вступив 1-й готельний Чехословацький батальйон, під командуванням Людвіга Свободи. Своїм героїчним подвигом бійці батальйону спільно з нашими співвітчизниками змогли зупинити наступ німецько-фашистських військ на місто Харків.

У цьому бою було знищено близько 400 солдатів і офіцерів вермахту, 19 танків і 6 німецьких бронемобілів. Втрати батальйону склали 112 бійців і командирів загиблими, 106 – пораненими, зазнали втрат також радянські частини, що билися разом з чехами та словаками. За мужність і героїзм 84 бійця батальйону були нагороджені радянськими орденами і медалями.

Командиром героїчного з’єднання був громадянин Чехословаччини лейтенант Отакар Ярош. 8 березня 1943 він керував боєм і за промислом Божим саме в Свято-Успенському храмі він віддав своє життя – загинув на дзвіниці Соколовського храму під обстрілом ворожих танків. Разом з іншими солдатами він виконав заповідь Христову: «Блажен той, хто покладе душу свою за ближніх своїх». Отакар Ярош, першим з іноземних громадян учасників Другої Світової війни, був нагороджений Золотою Зіркою “Героя Радянського Союзу” посмертно.

8 березня 2020 року, в день свята Торжества Православ’я і віднайдення глави Святого Іоанна Предтечі, в село Соколово приїхала делегація з Чехії на чолі з головою Комітету з питань оборони Парламенту Чеської Республіки, мером міста Праги-2 Яною Черноховою і Надзвичайним та Повноважним Послом Чеської Республіки в Україні Радеком Матулою. Напередодні високоповажні гості зустрілися з головою Харківської Обласної Державної Адміністрації Олексієм Кучером і обговорили з ним майбутній захід, а також шляхи розвитку добрих взаємин між нашими братніми народами.

У центрі села Соколово гостей тепло зустріли голова Зміївської Районної Державної Адміністрації Павло Вікторович Голодніков, голова Соколовської сільської ради Геннадій Кузьмич Мураєв і керівник відділу у справах Козацтва та духовно-фізичного виховання молоді Ізюмської єпархії, настоятель Соколовського Свято-Успенського храму протоієрей Михайло Шульга.

Г. К. Мураєв, спільно з отцем Михайлом провели невелику екскурсію шановним делегатам по центру села і місцях битви і загибелі чеських і словацьких воїнів. Г. К. Мураєв також розповів гостям, що стараннями прихожан Свято-Успенського храму і особисто отця Михайла, були відреставровані стела з іменами загиблих і пам’ятник на братських могилах в центрі села.

Після екскурсії урядовці Харківської області, Зміївського району, члени парламенту Чеської республіки та представники парламенту Словаччини поклали квіти на братські могили. Біля пам’ятної стели воїнам-громадянам трьох країн, які загинули в боротьбі з німецьким нацизмом, відбувся мітинг, приурочений до 77 річниці битви за українське село Соколово.

Першим, з урочистою промовою про подвиг Отакара Яроша і його бійців до жителів с. Соколово і до делегації представників з Чехії та Словаччини, виступив глава Зміївської Адміністрації П. В. Голодніков.

Зі словами подяки загиблим воїнам Другої Світової, звернулася до співгромадян і іноземних гостів, глава Зміївської районної ради Тимофєєва Тетяна Володимирівна.

Голова правління громадської організації “Соколово-Чехія” Мартін Жоура в своїй промові сказав про міжпарламентський діалог держав України, Чехії та Словаччини, а так само про необхідність спільної діяльності з Інститутом Національної Пам’яті України щодо увічнення пам’яті всіх героїв Соколовського бою: українців, росіян, чехів і словаків.

Прекрасні і теплі слова сказала депутат Чеського парламенту, глава комітету оборони, мер Праги-2 Яна Чернохова. Вона в своїй промові наголосила на необхідності відродження місця, де віддав своє життя поручик Отакар Ярош і по можливості будівництва каплиці або пам’ятника на місці його останнього бою.

Надзвичайний посол Словацької республіки в Україні Марек Шахен говорив про те, що це було бойове братство різних народів в боротьбі з німецьким фашизмом і саме на цьому великому прикладі сьогодні ми повинні будувати наше життя на згадку про героїв-воїнів під командуванням Отакара Яроша.

Завершив виступ на мітингу новий глава Українського інституту національної пам’яті Антон Дрогобич зі словами подяки до всіх, хто в цей складний кризовий час докладав чимало зусиль, для того, щоб пам’ять про подвиг багатонаціонального з’єднання під командуванням лейтенанта 1-го Чехословацького батальйону Отакара Яроша залишилася жити в пам’яті поколінь.

Хвилиною мовчання всі присутні на мітингу вшанували пам’ять загиблих героїв. Після завершення мітингу пролунав Державний гімн України, а так само гімни держав Чехії та Словаччини. Протоієрей Михайло Шульга, настоятель Свято-Успенського храму УПЦ, у співслужінні протодиякона Сергія Зозулі, відслужив заупокійну літію біля пам’ятної стели загиблим у Другій світовій війні.

Після закінчення урочистих пам’ятних заходів, представники офіційних делегацій і журналісти вирушили на екскурсію в музей бойового братерства, а жителі і гості с. Соколово мали можливість на сходинках музею послухати концерт місцевих колективів і покуштувати гарячу польову кашу.

Православні віруючі з числа гостей і воцерковлені парафіяни вирушили в Свято-Успенський храм УПЦ на святкове Богослужіння. У 1-у Неділю Великого Посту була відслужена Літургія св. Василія Великого в честь свята Торжества Православ’я, а так само 1-го і 2-го віднайдення глави Св. Іоана Предтечі.

Сподіваємося, що у високоповажних гостей і представників офіційних делегацій залишаться теплі і приємні спогади від відвідування нашого Краю! Вічна пам’ять героям Другої Світової Війни!

Переглянуто: (214)

Перейти до панелі інструментів