Відродження Святині

Розміщено на Бер 9, 2020 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian


З благословення Високопреосвященнішого Єлисея, митрополита Ізюмського і Куп’янського в селі Височинівка (колишнє Пролетарське) Зміївського благочиння, через багато десятиліть почалося парафіяльне життя.

Стараннями настоятеля і ктитора храму в честь Височинівської ікони Божої Матері протодиякона Сергія Зозулі, був придбаний будинок, недалеко від того місця, де раніше розташовувався Казанський Височиновський чоловічий монастир, в якому перебувала Чудотворна ікона Божої Матері «Височинівська». На превеликий жаль, монастир не зберігся до наших днів – був зруйнований у 1918 році в роки Радянської влади. Історію про це можна прочитати на офіційному сайті нашої єпархії. Поруч з цим місцем і до цих пір б’є чудотворне джерело.

Зусиллями небайдужих парафіян будинок був відремонтований і переобладнаний під храм. Чудовим промислом Божим двері між кімнатами виявилися подвійними і їх перетворили на Царські врата. Таким чином, менша кімната була облаштована для Святого Вівтаря. Престол для нього пожертвував настоятель Свято-Озерянського храму архімандрит Никодим (Силко). А велика кімната – для розміщення самого храму і прихожан. Отець Сергій придбав для храму все Церковне начиння, необхідне для Богослужінь та здійснення найголовнішого таїнства Церкви – Святої Євхаристії (Божественної Літургії).

І вже 17 січня 2020 року було освячено купол. Чин освячення очолив благочинний Зміївського округу, настоятель Свято-Троїцького храму м. Змієва протоієрей Олександр Білозір у співслужінні настоятеля Свято-Успенського храму с. Соколово протоієрея Михайла Шульги, клірика храму ієрея Геннадія Ноздрачьова і протодиякона Сергія Зозулі. Потім купол був встановлений на дах майбутнього храму. На наступний день 18 січня 2020 року, у Водохресний Святвечір, всі роботи з благоустрою Церкви були закінчені і, о 15.00 розпочалося святкове Всенічне бдіння. По його завершенні було звершено чин Великого освячення води.

В день самого свята Хрещення Господня, 19 січня 2020 була здійснена перша в новому храмі святкова Божественна Літургія. Після заамвонної молитви, також як і у Водохресний Святвечір, було звершено чин Великого освячення води. Потім на Святому джерелі був відслужений молебень з освяченням колодязя, вода з нього була для всіх присутніх на богослужінні, і Йордань.

На свято зібралося багато прочан, більшість з яких є місцевими жителями. Люди не приховували радості і слів подяки Богу за Відроджену Велику Святиню в місці отримання чудотворної ікони Пресвятої Богородиці «Казанська Височинівська».

З цього дня, поки буде будуватися новий храм, Божественна Літургія, в пристосованому для богослужінь будинку, буде відбуватися регулярно.

Переглянуто: (251)

Перейти до панелі інструментів