Високопреосвященніший Єлисей відвідав смт. Донець

Розміщено на Гру 16, 2019 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian


15 грудня 2019 року, в 26-у неділю після П’ятидесятниці, в день пам’яті пророка Авакума, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив Божественну літургію у Михайлівському храмі смт. Донець Балаклійського округу.

Біля дверей храму парафіяни тепло вітали правлячого архієрея хлібом-сіллю і букетами квітів.

Його Високопреосвященству співслужило духовенство Балаклійського округу і Вознесенського кафедрального собору.

У своїй проповіді Високопреосвященніший Єлисей сказав: «« Якщо хочеш увійти в життя, то виконай заповіді». Ці слова Господа ми чули сьогодні під час читання Євангелія від євангеліста Луки. Але в Святому Письмі багато разів говориться про необхідність виконання заповідей, як неодмінної умови для досягнення спілкування з Господом, блаженства як у нинішньому, так і в майбутньому житті. Сьогодні євангельське оповідання нам говорить про те, що один знатний чоловік, який іменується князем, прийшов до Господа, Його випробовуючи й запитував, що ж йому потрібно зробити, щоб успадкувати життя вічне. Він назвав Господа благим. Але Господь знає, що цей чоловік не вважав Його благим, тому Господь сказав йому: «Що ти називаєш Мене благим? Ніхто не є благим, крім Бога Самого», але якщо ти хочеш успадкувати життя вічне, то виконай заповіді:« Не чини перелюбу, Не вбивай, Не кради, не свідчи неправдиво, шануй свого батька та матір свою». І на це відповів чоловік, що питав Господа, що все це він зберіг від юності своєї. Тоді Господь подивився на нього і сказав: «Ще одного бракує тобі: все, що маєш, продай і вбогим роздай, і матимеш скарб на небесах, та й іди вслід за Мною». Але цей чоловік, почувши таку настанову Господа, обурився духом, тому що він був багатий і це було неприйнятно для нього. Тому Господь сказав тим, що оточували його людям: «Як тяжко багатим увійти в Царство Боже! Легше верблюдові пройти крізь вушко голки, ніж багатому ввійти в Царство Боже». На це ті, що оточували Господа тоді запитали, а як же можна тоді врятуватися. І Господь відповів: «Неможливе людям можливе для Бога».

Христос кличе нас із собою – що це значить? Це не значить фізичного, тілесного слідування за Христом по шляхах і дорогах; але Христос нас кличе за Собою ввійти у вічне життя. Але для цього, як і в давнину, треба звільнитися від усього, що інакше робить нас рабами, пов’язує, не пускає в вічне життя. Про це кожен з нас повинен подумати про себе, тому що у кожного з нас є щось, що він – хоч і не на словах, хоча і не усвідомлюючи, може бути, того, – вважає за краще ніж бути з Богом. Для цього треба глибоко вдивитися в себе і поставити перед собою питання: ось, якби тепер постав переді мною Спаситель і сказав: залиш це, це єдина твоя перепона між тобою і вічним життям – що б ми на це відповіли? Залишили б – або сказали б: Не можу, Господи, прости !? Ось про це нам треба подумати, тому що ми всі покликані слідувати за Христом на славу вічного життя; це наше покликання: воскреснути духом, перш ніж свого часу ми воскреснемо тілом, і увійти в таємницю Божества».

Після проповіді керуючий єпархією надав до нагороди тих, хто потрудився на славу Матері Церкви:

орденом святителя Луки архієпископа Кримського був нагороджений настоятель храму протоієрей Олексій Данило;

Архієрейськими грамотами були удостоєні Андрій Петрович Вахрій, Леонід Михайлович Степанець, Валентина Іванівна Борлій, Юрій Леонідович Фесенко, Сергій Петрович Домненко, Михайло Михайлович Шеремета, Олександр Володимирович Добожанскій і Віктор Васильович Корпан.

Після закінчення нагородження Високопреосвященніший Єлисей дав архіпастирське благословення.

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (291)

Перейти до панелі інструментів