Введення в храм Пресвятої Богородиці

Розміщено на Гру 4, 2019 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian

4 грудня 2019 року в свято Введення в храм Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив Божественну літургію у Вознесенському кафедральному соборі м. Ізюма.

Його Високопреосвященству співслужили клірики кафедрального собору.

Після закінчення Літургії було звершено славлення перед іконою свята Введення в храм Пресвятої Богородиці.

У своєму архіпастирському слові митрополит Єлисей сказав: «Сьогодні Православна Церква згадує святу подію, яка сталася понад два тисячоліття тому: в Єрусалимський храм була приведена Пресвята Діва, Матір нашого Господа. Як і Різдво Божої Матері, так і це свято описані в ранньохристиянському тексті, який, як ми тепер знаємо, в оригіналі називався «Різдво Маріїно», а з XVII століття вчені його ще називають «Протоєвангеліє Якова». Там говориться про ті обставини, які супроводжували різдво Божої Матері, і про те, що коли Їй виповнилося три роки, первосвященик Захарія ввів її у Святая Святих, де вона й перебувала до 12 років. І дуже важливо і символічно те, якою роботою Вона займалася, ще живучи в Храмі і потім, після виходу з Храму. Вона належала до тих дів, які ткали щорічно завісу для Храму, що відділяла від основної частини Храму Святе Святих. Завіса для храму, для Святого Святих, це є символічне вбрання Божества. І ось, такою же одежею Божества є плоть Спасителя, яка мала утворитися через Діву Марію.

На іконах Введення в храм зображується як ця подія відбувалася. Вона по сходах піднімалася на ганок цього храму, де Її чекав Первосвященик. Вона піднімалася у висоту. Ось це поступове сходження вгору, воно є прообразом і того сходження, яке і кожен з нас повинен здійснювати, увійшовши в храм, в Божу Церкву, приєднавшись до спільного життя соборної Церкви Христової в своєму воцерковленні. Божа Матір, Пречиста Діва Марія не тільки піднялася цими сходами вгору. Увійшовши в храм, Вона увійшла в його Святая Святих, в саме потаємне місце цього храму, там, де відбувається зустріч з Богом. Так було в старозавітньому храмі. Це прообраз того входження всередину себе, яке є обов’язковим для кожного з нас. Це говорить про те, що не тільки вгору, а й всередину свого серця, в останню глибину його, у Святая Святих своєї душі треба увійти, і саме там зустріти Бога. І саме звідти починається це одухотворення, саме там починається наживання сил Духа Святого — всередині, в останній глибині своєї душі. Це ще один прообраз нашого духовного життя, який нам дає сьогоднішнє свято. Дай Бог, щоб це свято засяяло і в наших душах, дай Бог, щоб і ми силою Божою за молитвами Божої Матері очищалися, просвітлялись, і щоб гідно зустріли світле свято Різдва Христового».

Після закінчення проповіді Високопреосвященніший Єлисей дав своє святительське благословення.

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (50)

Перейти до панелі інструментів