День пам’яті жертв голодомору

Розміщено на Лис 23, 2019 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian


23 листопада 2019 року, в День пам’яті жертв голодомору, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, у всіх храмах і монастирях України відбувалися панахиди за покійними жертвам «від голоду та пагуби безбожною владою заморених».

На горі «Крем’янець» біля пам’ятного Хреста, встановленого в пам’ять про трагічні події 1932-33 рр., відбулася заупокійна літія за жертвами голодомору, яку звершив протоієрей Олег Кадюк і протодиякон Димитрій Шилько.

На жалобній церемонії були присутні керівники міста, громадських організацій і жителі міста.

Після закінчення заупокійної літії протоієрей Олег звернувся до присутніх: «Без минулого, немає сьогодення, без сьогодення немає майбутнього! Сьогодні ми згадуємо трагічні події нашого минулого, страшний злочин скоєно проти нашого народу. Були часи, коли це навіть не можна було згадувати, але наш народ все одно зберіг цю страшну пам’ять. Кожен раз, коли ми торкаємося чутливих сторінок нашої історії, ми повинні пам’ятати, що це не може бути приводом для політичних маніпуляцій і демагогії.

З великим жалем, смутком і невимовним болем доводиться торкатися до теми Голодомору. І сьогодні Церква закликає всіх до спільної молитви та пошани. Вічна пам’ять мільйонам невинних жертв, а нам їх нащадкам, дай Бог єдності, взаєморозуміння, любові, свідомості, принциповості, твердості і милосердя!

Тому що коли ми в іншій людині бачимо брата або сестру, Божий образ, то це є запорука нашого доброго ставлення і запобігання від поганого ставлення.

Будемо пам’ятати гірке минуле в настанову сьогоденню. І коли ми будемо перебувати в цій правді, ніхто і ніщо не зможе нас здолати. Вічна пам’ять!”.

З благословення митрополита Єлисея відбулися поминальні служби в усіх храмах єпархії.

Примітка

У різних документах кількість людей, які померли в цей час в Харківській області від голоду, сягає 2 млн. чоловік – це кожен третій житель Харківської області. У ті страшні роки Харків був столицею Української РСР і більшовики зробили область своєрідним еталоном в скоєнні геноциду селян. В цілому по Україні, за різними підрахунками, в цей період від голоду померли від 7 до 10 млн. жителів, в основному селян.

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (62)

Перейти до панелі інструментів