Чин поховання плащаниці Пресвятої Богородиці

Розміщено на Сер 30, 2019 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian


29 серпня 2019 року в Вознесенському кафедральному соборі було звершено соборне всенічне бдіння з чином поховання плащаниці Пресвятої Богородиці.

Богослужіння очолив митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей у співслужінні кліриків собору, духовенства міста та Ізюмського благочиння.

За урочистим богослужінням читалася 17-я кафізма Псалтиря, з так званими «похвали» Матері Божої, які докладно розповідають про всі обставини життя і смерті Діви Марії, а також про Її урочисте сходження на Небеса.

Після великого славослів’я був звершений хресний хід з плащаницею із зображенням Успіння Пресвятої Богородиці навколо кафедрального собору.

У своїй проповіді Високопреосвященніший Єлисей сказав: «Вітаю всіх з Успінням Божої Матері. Зараз ми з вами відслужили Єрусалимське послідування – службу з чином Поховання, яка була складена в XV-XVI століттях на Сході. Під час цієї служби ми з вами здійснюємо заупокійне богослужіння і Поховання Божої Матері. І хресний хід, в якому ми всі сьогодні брали участь, – це спогад про ту похоронну процесію, яка колись відбулася при похованні Божої Матері. Ми згадуємо Її відхід від землі до Неба. Богородиця постійно нас підбадьорює: «Не сумуйте! Не скорбіть! Якщо в цьому сповненому лукавї логіки світі ми нещасні, це не означає, що у нас немає надії на справжнє щастя. Це не означає, що ми самотні, що поруч з нами немає Господа Бога. Це не означає, що нікому витерти сльозу з очей наших». Господь поруч. А мати Його, як ми сповідуємо протягом усього вчорашнього і сьогоднішнього богослужіння, пішовши від землі, залишилася на землі. Не тілом Своїм, а Невидимим заступництвом, таємничою силою причетності народженню Бога-Слова. І ця сила дозволяє нам Їй молитися. І наші слова, які ми вимовляємо устами або розумом, пронизують всі перегородки, і час, і простір, і доходять до таємничого Престолу Цариці Небесної. І я думаю, що кожен з нас має в житті досвід сили молитовного заступництва Пресвятої Богородиці».

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (80)

Перейти до панелі інструментів