Високопреосвященний Єлисей відвідав смт. Савинці

Розміщено на Сер 12, 2019 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian


11 серпня 2019 року, в 8-у неділю після П’ятидесятниці, в день пам’яті мученика Каллініка, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив Божественну літургію на місці будівництва храму на честь Успіння Пресвятої Богородиці в смт. Савинці Балаклійського округу.

Парафіяни тепло вітали правлячого архієрея хлібом-сіллю і букетами квітів.

Богослужіння почалося з урочистої зустрічі митрополита і його облачення.

Його Високопреосвященству співслужило духовенство благочиння та кафедрального собору.

Після закінчення Літургії митрополит Єлисей заклав капсулу в споруджуваний храм.

У своїй проповіді Високопреосвященніший Єлисей сказав: «Сьогодні ми чули в Євангелії, як Христос чудесним чином наситив народ. Це час співпадає з мученицькою кончиною Предтечі Господнього, святого Іоанна Хрестителя. Христос, маючи велику біду, сів у човен і велів учням плисти до пустельного місця. Однак, від’їзд їх не пройшов непоміченим. Народ випередив їх: коли човен причалив до берега, там уже зібрався народ, до якого приєднався натовп паломників, які прямували до Єрусалиму до свята Пасхи. Христос зійшов до народу, вчив його, проповідуючи про Царство Небесне і зцілюючи хворих. День вечоріє, а народ, як би прикутий цілющим голосом і святим вченням Христа, все ще залишався тут. Учні звертаються до Нього, щоб Він відіслав натовп, тому що день закінчується, найближчі селища далеко, вони ослабнуть на шляху від втоми і нічних сутінків, якщо залишаться довше. Христос промовляє до учнів: Ні, їм не потрібно йти, — дайте ви їм їсти … Але як же вони можуть нагодувати такий натовп людей? Христос спокійно сказав: «Веліть людям сідати». Дивуючись і чекаючи чогось надзвичайного, апостоли веліли народу розташуватися на траві, як би для вечері. Спаситель, ставши посеред народу, піднявши очі до нього, подякував Отцю Небесному, благословив хліби і рибу, розламав їх на частини і передав учням, а учні роздавали народові. Насичено було близько 5-ти тисяч чоловік, не рахуючи жінок і дітей. І коли всі наситилися, Христос, щоб наочно підкреслити Своїм учням, що в дійсності відбулося диво, і дати їм повчання сказав: «Зберіть шматки, що залишилися, щоб нічого не пропало». І «зібрали дванадцять кошиків кусками від п’яти ячмінних хлібів», — свідчать Євангелісти Матфей, ​​Марк і Іоанн.

І тут — виклик Христа учням, і виклик Христа нам. Тільки Бог може зробити це чудо; але тільки якщо ми сприяємо цьому диву відкритістю нашого серця і відкритістю наших рук, вклавши в диво все, що у нас є. Христос не сказав учням: бережіть те, що вам потрібно самим, і віддайте інше, віддайте іншим те, що залишиться: Він сказав: візьміть все, що у вас є, і віддайте все.

Хліб, яким живить нас Господь, — це не тільки хліб земний, що дає життя нашому земному тілу, але це і хліб, Який сходить із неба, тобто Сам Господь, Якого ми причащаємося в таїнстві Євхаристії за Божественною Літургією. Євхаристія — це те саме чудо розмноження хліба, яке відбувається кожного разу, коли ми збираємося в храмі Божому на Літургію, всякий раз, коли ми причащаємося Святих Христових Тайн. У Причасті Сам Господь входить в нас, Він стає єдиним тілом і єдиної кров’ю з нами, Його Тіло стає нашим тілом, Його Кров — нашою кров’ю. Нехай причастя Святих Христових Тайн допоможе нам, оновившись духовно і тілесно, з’єднатися з Богом, тому що тільки життя в Бозі може нас наситити і наповнити».

Після закінчення проповіді в зв’язку з 50-річчям настоятеля храму, керуючий епархіей — нагородив протоієрея Стефана Цапа медаллю Піщанської ікони Божої Матері ІІ ступеня.

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (83)

Перейти до панелі інструментів