Читання Великого канону в Борисо-Глібському монастирі

Розміщено на Бер 12, 2019 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian


12 березня 2018 року, у вівторок першої седмиці Великого посту, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив Велике повечір’я з читанням Великого канону преподобного Андрія Критського в Борисо-Глібському жіночому монастирі в с. Водяне Зміївського благочиння.

Його Високопреосвященству співслужили клірики монастиря та кафедрального собору.

У своїй проповіді, виголошеній після прочитання безсмертного творіння преподобного Андрія, митрополит Єлисей сказав: «Другий день ми молимося покаянними молитвами. Ми слухаємо Великий канон прп. Андрія Критського. До чого він нас закликає? Ми чуємо після кожного тропаря заклик до покаяння: «Помилуй мя, Боже, помилуй мя». Ми великим постом покликані до того, щоб суто подивитися на свій душевний і духовний стан, на скільки ми вражені гріхом, на скільки він володіє нами, щоб сказати: «Господи, помилуй!», Щоб Господь зцілив. Піст — це час роботи над собою, метою якої є вдосконалення людини. А святитель Іоанн Златоуст, кажучи про досконалість, вчить нас: «Вдосконалюйте себе, подібно до того як хлібороб обробляє ниву, — виривайте гріх, подібно бур’янам». Піст є не тільки справа нашого зовнішнього аскетичного подвигу, утримання в їжі, стояння на службах і здійснення численних поклонів. Але, в першу чергу, піст є час і справа подвигу внутрішнього, духовного і випробування себе перед лицем Божим. Пам’ятаючи це, потрібно побоюватися, щоб всі наші труди не стали б марні, чи не уподібнилися б справі без плоду, тим більше що піст — це та праця, яка приносить плід не згодом, а в міру його виконання. Терен святої Чотиридесятниці дає нам можливість міркувати про вічні речі, поєднуючи роздуми наші з щирою молитвою до Господа і з сердечним покаянням. Віримо, що під час проходження посту ми з Божою поміччю звільнимося від багатьох вад і пристрастей, і хай допоможе нам в цьому Господь. Будемо молитися Богу, щоб Господь не забрав від нас пам’ять праведного Суду Божого, і ми жили і поступали пам’ятаючи про те, що доведеться дати відповідь перед Богом».

В кінці своєї проповіді Його Високопреосвященство подякував усім за спільні молитви, побажав допомоги Божої на проходження спасительного поприща Великого посту і закликав на всіх тих, хто молиться благословення Боже.

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (71)

Перейти до панелі інструментів