Переддень свята Казанської ікони Божої Матері

Розміщено на Лис 3, 2021 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian

3 листопада 2021 року, напередодні свята Казанської ікони Божої Матері, митрополит Ізюмський та Куп’янський Єлисей звершив всенічне бдiння у Вознесенському кафедральному соборі м. Ізюма.

Його Високопреосвященству послужив архієпископ Городницький Олександр, духовенство кафедрального собору та Ізюмського благочиння.

Після богослужіння митрополит Єлисей привітав тих, хто молиться зі святом Казанської ікони Божої Матері, у своїй проповіді Високопреосвященніший сказав: «Христиане в лице Богоматери имеют для себя верную и неусыпную Заступницу, Которая всегда зрит наши нужды и потребности. Непрестанное попечение Царицы Небесной о человеческом роде, многообразно открывающееся нам, научает нас живому и крепкому упованию на Промысел Божий и всемощное предстательство Её о нас. Но чтобы действительно всегда быть достойными небесного покровительства и помощи Владычицы нашей, нам необходимо стараться сохранять в своем сердце любовь к Ней и подражать Ее чистому и богобоязненному житию».

Примітка

Казанська ікона Божої Матері – чудотворна ікона Богородиці, що з’явилася у Казані у 1579 році.

Осіннє свято Казанської ікони Божої Матері – це свято на честь дня визволення Москви від поляків у 1612 році. Довгий час на Русі цей день відзначали як державне свято. Вся країна прославляла один із найулюбленіших на Русі Казанський образ Богородиці, яка явила своє чудове заступництво за Русь під час Смутного часу.

У 1737 році шанований образ Казанської ікони Божої Матері був перенесений до Санкт-Петербурга до церкви Різдва Пресвятої Богородиці, на місці якої в 1810-х роках було збудовано собор (Казанський собор). Казанська ікона була в ополченні на чолі з Кузьмою Мініним та князем Димитрієм Пожарським, коли російські війська звільнили Кремль та Москву від ворога. На згадку про цю подію на Червоній площі було зведено Казанський собор, який було ліквідовано влітку 1936 року.

Знаменною подією було відзначено 4 листопада 1993 року, коли в Москві на Червоній площі відкрили відновлений Казанський собор.

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (42)

Перейти до панелі інструментів