Правлячий архієрей звершив Таїнство Єлеопомазання

Розміщено на Кві 3, 2021 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian

4 квітня 2021 року, о суботу 3-ї седмиці Великого посту, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив Таїнство Єлеопомазання у Вознесенському кафедральному соборі м. Ізюма.

Його Високопреосвященству співслужили клірики кафедрального собору та священнослужителі міських храмів м. Ізюма.

До Таїнства приступило понад 120 осіб.

Після закінчення Єлеопомазання, митрополит Єлисей звернувся до усiх, хто прийняв Таїнство, зі словом повчання і побажав усім духовного і тілесного здоров’я.

Про Таїнство Соборування

Єлеопомазання – це Таїнство, в якому при помазання тіла єлеєм на хворого закликається благодать Божа, яка зцілює немочі духовні і тілесні. Таїнство називається соборуванням, тому що його в ідеалі повинен здійснювати «собор» з семи священиків.

Історія Таїнства сходить до апостолів, які, отримавши від Ісуса Христа владу «исцелять болезни», «многих больных мазали маслом и исцеляли» (Мк. 6:13). Найголовніша новозавітна підстава Таїнства Соборування знаходиться в Посланні апостола Якова, в його п’ятому розділі. Цей уривок читається і при здійсненні самого Таїнства Соборування. Він звучить так: «Болен ли кто из вас, пусть призовет пресвитеров Церкви, и пусть помолятся над ним, помазав его елеем во имя Господне. И молитва веры исцелит болящего, и восставит его Господь; и если он соделал грехи, простятся ему. Признавайтесь друг пред другом в проступках и молитесь друг за друга, чтобы исцелиться: много может усиленная молитва праведного» (Иак. 5, 14—16).

Під час здійснення таїнства читають сім текстів зАпостольських послань і сім – з Євангелія. Після кожного читання священик здійснює помазання чола, щік, грудей і рук тяжкохворого освяченим маслом – єлеєм. Після закінчення останнього читання Священного Писання він покладає розкрите Євангеліє на голову соборуваного і молиться про прощення йому гріхів.

Єлеопомазання вимагає від людини віри і покаяння. Зцілення – це вільний дар Всеблагого люблячого Бога, а не неминучий результат якихось зовнішніх дій. Тому Таїнство Єлеопомазання не є магічним ритуалом, результатом якого буде неодмінне фізичне зцілення.

Після або перед Таїнством Соборування православні, як правило, намагаються сповідатися і причаститися.

Іноді доводиться чути і про те, що в Таїнстві Єлеопомазання людині прощаються забуті гріхи; однак слід мати на увазі, що це швидше за народне уявлення про сенс Таїнства, а не вчення, що корениться в літургійної науці. Тут слід пам’ятати про те, що Єлеопомазання прямо пов’язане з Таїнством Покаяння (так само як і з Таїнством Євхаристії), маючи явно покаянний характер, бо воно веде людину до зцілення від пануючого над ним гріха.

Прес-служба Ізюмської єпархії

 

Переглянуто: (83)

Перейти до панелі інструментів