Покров Пресвятої Богородиці

Розміщено на Жов 14, 2020 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian

14 жовтня 2020 року, в свято Покрова Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив Божественну літургію у Вознесенському кафедральному соборі м. Ізюма.

Його Високопреосвященству співслужило духовенство кафедрального собору.

Після закінчення Літургії було звершено славлення Божої Матері.

У своїй проповіді Високопреосвященніший Єлисей сказав: «Життя християнина можна порівняти зі мандрами ізраїльтян з єгипетського полону в обітовану землю. Подібно до того, як в давнину ізраїльтяни були керовані хмарою, так для християн Божа Матір є тою дивною хмарою, яке веде нас в Царство Боже. Коли вона рухалася, рухалися і ізраїльтяни. Коли ж вона стояла, стояли і люди. Подібним чином і ми, новий Ізраїль, маємо таку хмару, дану нам Богом, у захист і допомогу – Пресвяту і Преблагословенну Діву Марію, яку бачив блаженний Андрій разом зі своїм учнем Єпіфаній в храмі. Це чудове явище Божої Матері відбулося в середині Х століття в Константинополі, у Влахернської церквi, де зберігалася риза Богоматері, Її головний покрив і частина поясу, перенесені з Палестини в V столітті.  У недільний день 1 жовтня (за старим стилем), під час всеношної, коли храм був переповнений людьми, що молилися, святий Андрій, Христа ради юродивий, о четвертій годині ночі, піднявши очі до неба, побачив Пресвяту Владичицю нашу Богородицю, що йшла по повітрю, осяяну небесним світлом і оточену Ангелами і сонмом святих. Святий Хреститель Господній Іоанн і святий апостол Іоанн Богослов супроводжували Царицю Небесну. Схиливши коліна, Пресвята Діва почала зі слізьми молитися за християн і довгий час перебувала в молитві.

Світлий покров Божої Матері, який Вона простягла над народом, і супроводжуюча його благодать – ця біла хмара просвіщає нас Божественним світлом і затьмарює наших гонителів. Ця хмара світить нам в нощи гріховної, як місяць у ночi, щоб ми не відступили зі шляху до землі обітованої в пустелю вічної погибелі. Осіняє нас покровом своїм під час спеки праведного гніву Божого, щоб лють Його не попалила нас. Простягає над нами Преблагословенна Матір пречисті свої руки з омофором на повітрі, скликаючи під стріху крил милості своєї, бажаючи зберегти нас від ворогів видимих ​​і невидимих, як птах зазвичай скликає своїх пташенят, простягнувши крила і бажаючи зберегти їх від хижаків і зігріти їх. Щоб Матір Божа могла заступатися за нас перед Богом і клопотання Ея було діюче перед Ним, для цього ми, браття, повинні бути гідні Ея покриву і милості Божої; в іншому випадку Вона не може явити нам благодатну допомогу, – не тому, що не хотіла надати ея, а тому, що ми, за гріхами своїми, не здатні прийняти її і скористатися нею, бо «какое общение праведности с беззаконием и света со тьмою», говорить апостол Павел. Усвідомлюючи гріхи свої і потребу в допомозі Божої; і ми з покаянням, вірою і смиренням будемо звертатися до Цариці небесної: «Владычице, помози на ны милосердовавши!».

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (86)

Перейти до панелі інструментів