Успіння Пресвятої Богородиці

Розміщено на Сер 28, 2020 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian

11

28 серпня 2020 року, в свято Успіння Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив Божественну літургію у Вознесенському кафедральному соборі м Ізюма.

Його Високопреосвященству співслужили клірики кафедрального собору.
За Божественною літургією митрополит Єлисей звершив священицьку хіротонію над дияконом Володимиром Бугрім.
Після закінчення богослужіння було звершено славлення Пресвятої Богородиці.

У своєму архіпастирському слові Високопреосвященніший Єлисей сказав: «Сьогодні ми молитовно відзначаємо велике двунадесяте свято Успіння Пресвятої Богородиці. Успіння Пресвятої Богородиці було торжеством Церкви: зібралися апостоли, поклали труну Богоматері в Гефсиманії і не знайшли його більш ніколи, тому що тіло Богоматері зникло. Передання Церкви доносить до нас звістку про те, що тіло Богоматері було піднесене до Царства Небесного.  Преставлення – це лише зміна місця: «переставилася» людина, і душа його зайняла місце в іншому світі, в іншому столітті, в іншому часі.

Матір Божа часто ходила в Єрусалимі на те місце, де Вона бачила Його останній раз – на Елеонську гору, звідки багато років тому Вiн вознісся на небо. Тут Вона проводила час на самоті і молитві. Церковний переказ говорить, що часто на цьому місці Вона молилася про те, щоб Їй швидше вийти зі світу, з’єднатися з Христом і перебувати з Ним нерозлучно. І ось під час однієї з таких молитов Їй з’явився Архангел Гавриїл і сказав, що виповнюється Її бажання, і що через три дні Вона перейде з землі у вічність.

Успіння Божої Матері стверджує нас в блаженному сподіванні життя вічного. Не тільки душею, а й Своєю плоттю Богоматір вознесена на небо, до Сина Свого і Бога нашого. І з тих пір ми знайшли вічну Заступницю перед Сином Її, Який благодаттю Божою через таїнства святої Церкви відроджує нас для вічного життя, де не буде ні печалі, ні зітхання, але вічна радість в Ньому і з Ним.

Нинішній день стверджує в нас віру, примножує радість, зміцнює в наших працях і турботах. Матір Божа преставлюється нині до Свого Сина, щоб стати для нас постійної Заступницю! Ніхто не повинен сумувати, маючи в особі Богоматері постійну любов, тепле клопотання, безмірне милосердя і вічне заступництво. Нехай же Вона, в успінні Своєму не залишив світ і обіцяюча святим апостолам, що завжди буде з тими, хто закликає Її, благословить всіх нас материнським благословенням, що допомагає по правді здійснювати наше життя і вічне життя будучого віку ».

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (76)

Перейти до панелі інструментів