Переддень 2-ї неділі Великого посту

Розміщено на Бер 15, 2020 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian


14 березня 2020 року, напередодні 2-ї неділі Великого посту, пам’ять святителя Григорія Палами, архієпископа Фессалонітського, собор всіх преподобних отців Києво-Печерських, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив всенічне бдіння у Вознесенському кафедральному соборі м. Ізюма.

Його Високопреосвященству співслужили клірики кафедрального собору.

Після закінчення богослужіння правлячий архієрей звернувся з пастирським повчанням до віруючих і дав святительське благословення.

Про другу неділю Великого посту

Православне вчення про піст, як засіб до благодатного осяяння, з особливою силою розкривається в спогаді в другу неділю пам’яті святого Григорія Палами, архієпископа Фессалонікійського, Чудотворця (жив в ХIV столітті, пам’ять – 14 листопада за старим стилем). Святитель Григорій Палама, сам великий подвижник гори Афон, відомий як захисник Православ’я і викривач єресі Варлаама, калабрийского ченця, який відкидав православне вчення про благодатне світло, яке освітлює внутрішню людину і іноді відкривається явно (напр., на Фаворі і Синаї), і не допускав можливості досягти цього осяяння молитвою, постом та іншими подвигами самовідданості. На скликаному з цього приводу Соборі в Константинополі 1341 року св. Григорій Палама, названий «сином Божественного світла», викрив єретиків і захистив вчення про світло Божественне, Несотворенне, присносущне, яким сяяв Господь на Фаворі і яким опромінюються подвижники, що досягають цього осяяння за допомогою молитви і посту.

Церковна служба на честь св. Григорія Палами і його житіє складено в ХIV столітті Філофеєм, патріархом Константинопольським (1362 –1365 рр.), А канон – Геннадієм Схоларій (ХV століття).

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (40)

Перейти до панелі інструментів