Неділя 29-а по П’ятидесятниці

Розміщено на Січ 5, 2020 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian


5 січня 2020 року, в 29-у неділю після П’ятидесятниці, перед Різдвом Христовим, святих отців, предпразднство Різдва Христового, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив Божественну літургію у Вознесенському кафедральному соборі м. Ізюма.

Його Високопреосвященству співслужило духовенство кафедрального собору.

Після закінчення Літургії було звершено спів акафісту з водоосвяченням біля чудотворного образу Божої Матері «Піщанської».

Правлячий архієрей звернувся до парафіян зі святительським словом: «Відкриваючи Євангеліє від Матвія, ми задаємо питання, для чого в ньому дається цей перелік старовинних імен, який ми сьогодні читали? А справа в тому, що євангеліст хотів в цих коротких рядках, в цьому переліку імен нагадати нам всю історію Старого Завіту, коли люди чекали Спасителя світу. І за кожним ім’ям стоїть історія життя. Але в цьому простому переліку чується таємна гармонія тисячоліть, за ним бачиться велична робота Промислу Божого, вибудувана з «живих каменів» тілесний храм для Втілення Всевишнього. Тут кожна доля, кожен штрих має таємний зміст, часом недоступний нам, часом – послуживший високим уроком при проходженні земної мандрівки. Господь став родичем людини по плоті, що Він став одним з нас, що у Нього, також, як і у нас, є діди і прадіди по плоті, що Він увійшов в рід людський. В цю книгу спорідненості можна було б вписати всіх людей, – і всі вони стали б родичами нашого Спасителя по плоті. Він з нами поріднився, втілившись від Діви Марії. Ми наділені великим щастям – жити в світі, освяченому Різдвом Христа і викупленним Його Хресною Жертвою. З того часу, за словами святителя Іоанна Златоуста: «Бог на землі, людина на Небі, Ангели служать людям, люди в спілкуванні з вишніми Силами». Наближається світле свято Різдва Христового. Невже до зустрічі Божественного Немовляти не зуміємо ми приготувати свої душі, і вони так і залишаться подібними вертепам – темним, брудним, холодним? Хай кожний вдома наодинці своїм щирим самоаналізом в світлі Євангельських заповідей усвідомить свої пристрасті і гріхи, запалить свічку віри в молитві, затеплить лампаду надії в Таїнстві Святого Причастя. Зігріє внутрішній світ свій святою і діяльною любов’ю до Бога і людей – нехай прикраситься храм душі християнської, в якому також таємно тоді благоволить народитися Син Божий, Господь і Спаситель наш, що відновлює та збагачує її чеснотами і благодатними даруваннями, який підносить її від сили в силу!»

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (59)

Перейти до панелі інструментів