Покров Пресвятої Богородиці

Розміщено на Жов 14, 2019 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian


14 жовтня 2019 року, в свято Покрова Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив Божественну літургію в Покровському соборі в м. Чугуєві.

Біля дверей храму парафіяни тепло вітали правлячого архієрея хлібом-сіллю і букетами квітів.

Його Високопреосвященству співслужило духовенство Чугуївського округу і Вознесенського кафедрального собору.

На малому вході, з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звів ієрея Миколая Плужника в сан протоієрея.

Після закінчення Літургії було звершено славлення.

У своїй проповіді Високопреосвященніший Єлисей сказав: «Сьогодні ми урочисто відзначаємо подію, що відбулася у 10 столітті в Царгороді. Подія це сталося у Влахернському храмі в присутності численного народу, але видима була лише двом праведникам — блаженному Андрію Христа ради юродивому і його юному учневі Епіфанію. А решта, як і раніше молилися, благочестиво стояли, слухали слова молитви. Але яка ж різниця між тими двома, які бачили Пресвяту Богородицю, і нами всіма, які вірою стоять в храмі і віра підносить їх душі до Бога? Велика різниця між подвижником, обранцем Божим, який живе в реальності духовного світу, і нами, які лише час від часу сподобляються особливих одкровень, особливих прозрінь. У чому ж тут таємниця і в чому ж тут негідність і недолік наш? Христа ради юродивий Андрій був саме такою людиною, яка все життя своє присвятив превеликому мистецтву і, як Святі отці пишуть, науці з наук — богоспілкуванню. І поступово він відтинав все те, що ставало між ним і Богом: пристрасті, гордість, зарозумілість, то, коли люди підносили його, — і саме він сподобився бачення Пресвятої Богородиці, а це лише одне з одкровень, які були у нього. Але ми святкуємо сьогодні не тільки подію, що була в Константинополі, а й спогад про велелюбний Покров Божої Матері над усіма християнами, що вдаються до Її предстательства і заступництва від бід і напастей. Ми святкуємо цей день в честь випробуваного кожним з нас в житті милосердя Богородиці! Не будемо падати духом ні щодо себе самих, ні щодо своїх близьких, бо предстательство Матері Божої всемогутнє».

Зі святом Покрови Пресвятої Богородиці привітала дитяча недільна школа при храмі.

Керуючий єпархією нагородив Ольгу Володимирівну Білич орденом святої рівноапостольної княгині Ольги.

Після чого Його Високопреосвященство дав усім, хто молиться своє архіпастирське благословення.

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (101)

Перейти до панелі інструментів