200-ті років з дня освячення храму в с. Бугаївка

Розміщено на Лип 16, 2019 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian


15 липня 2019 року, в день святкування Охтирської ікони Божої Матері, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив Божественну літургію в храмі Охтирської ікони Божої Матері з Бугаївка Ізюмського округу.

Біля дверей храму парафіяни тепло вітали правлячого архієрея хлібом-сіллю і букетами квітів.

Богослужіння почалося з урочистої зустрічі митрополита і облачення його на кафедрі в центрі храму.

Його Високопреосвященству співслужило духовенство Ізюмського і Балаклійського благочиння.

За богослужінням молилися паломники з м. Ізюма, Балаклеї і навколишніх селищ.

Після закінчення богослужіння був звершений хресний хід навколо храму з окропленням святою водою і читання Євангелія.

Митрополит Єлисей звернувся до віруючих з пастирським словом. Архіпастир привітав усіх з 200-річчям освячення храму, і розповів про молитовне заступництво Пресвятої Богородиці за весь людський рід. Владика закликав помолитися сьогодні біля чудотворного образу, щоб Богородиця нам утопаючим в гріхах і пристрастях, послала Свою благодать, пом’якшила наші серця і наповнила їх смиренням і любов’ю до ближніх і вимолила у Бога нашій Батьківщині довгоочікуваний мир і благоденство.

Після закінчення проповіді керуючий єпархією представив до нагороди тих, хто потрудився на славу Матері Церкви.

Орденом Української Православної Церкви преподобного Нестора Літописця був нагороджений настоятель храму протоієрей Анатолій Бусел;

медаллю Піщанської ікони Божої Матері І ступеня була удостоєна Ганна Дмитрівна Ровчак.

Примітка

Охтирська ікона належить до числа найбільш прославлених на Русі ікон Божої Матері.

У першій половині XVIII століття при Покровській церкви в Охтирці (колишня Харківська губернія) служив священик о. Василь Даниилов, який відрізнявся праведним життям, гарячою вірою і працьовитістю. 2 липня 1739 року під час сінокосу о. Василь, бажаючи спробувати нову косу, вийшов з нею на город. Ледве встиг він розмахнутися, як побачив перед ним у високій траві ікону Богоматері, що лежала і випускала сліпуче світло. Коса випала з рук священика; він впав на коліна і почав читати відомі йому молитви до Божої Матері; потім з благоговінням прийняв ікону і відніс до себе в будинок. Тут стояла вона три роки, чудотворно зцілюючи стражденних. Після перенесення до церкви ікона незабаром прославилася новими знаменнями.

Після закінчення деякого часу було наказано провести розслідування виявлених іконою Пресвятої Богородиці чудес. Справа була затребувана до Петербурга, в Святійший Синод, і імператриця Єлизавета Петрівна наказала знову досліджувати чудеса, які виявилися всі дійсними. У 1751 році Святіший Синод ухвалив Охтирську ікону Божої Матері почитати чудотворною.

Імператриця, щоб вшанувати ікону, вирішила спорудити для неї в Охтирці кам’яний храм, план якого був складений знаменитим зодчим графом Растреллі.

Напередодні Дня Святої Трійці ікону з Покровського собору з урочистим хресним ходом, заснованим в 1844 році, переносили в відновлений Охтирський Троїцький монастир.

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (218)

Перейти до панелі інструментів