У п’ятницю першої седмиці Великого посту Високопреосвященніший Єлисей звершив Літургію Передосвячених Дарів

Розміщено на Бер 15, 2019 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian


15 березня 2019 року, в п’ятницю першої седмиці Великого посту, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив великопісну утреню, часи і Літургію Передосвячених Дарів у Вознесенському кафедральному соборі м. Ізюма.

Його Високопреосвященству співслужили клірики кафедрального собору.

Щорічно в суботу першого тижня Великого посту Православна Церква здійснює святкування великомученика Феодора Тірона, що зазнав страждання і смерть за Христа на початку IV століття при римському імператорі Галерії. Через 50 років після мученицької кончини святого Феодора імператор Юліан Відступник, бажаючи поглумитися над християнами, наказав градоначальнику Константинополя окропляти в першу седмицю Великого посту всі їстівні припаси на ринках ідоложертовною кров’ю. Святий Феодор, з’явившись уві сні Антиохійскому єпископу Євдоксію в 362 році, наказав йому оголосити всім християнам, щоб ніхто не купував нічого на ринках, але всі що б їли коливо – варену пшеницю з медом.

На згадку цієї події в навечір’я суботи, в п’ятницю, на Божественній літургії Передосвячених Дарів після заамвонної молитви читається молебний канон святому великомученику Феодору, складений преподобним Іоанном Дамаскіним. Після цього відбувається благословення колива.

За богослужінням в кафедральному соборі коливо освятив Високопреосвященніший Єлисей. Після закінчення служби архіпастир звернувся до парафіян з проповіддю, в якій сердечно привітав усіх із завершенням великопісних богослужінь першої седмиці.

Владика зазначив, що ці богослужіння давали нам особливу можливість, перебуваючи в храмі, молитися, міркувати про своє життя і каятися перед Господом.

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (74)

Перейти до панелі інструментів