Різдво Пресвятої Богородиці

Розміщено на Вер 21, 2018 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian


21 вересня 2018 року, в свято Різдва Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив Божественну літургію в храмі Різдва Богородиці смт. Борова.

Богослужіння почалося з урочистої зустрічі митрополита і його облачення.

Його Високопреосвященству співслужив благочинний Боровського округу протоієрей Іоанн Мілевич, архімандрит Симеон (Негрецький), протоієрей Олексій Чалий, ієромонах Ігор (Макєєв), секретар єпархії архідиякон Юрій Чудак і протодиякон Олег Зирянов.

У своєму архіпастирському слові Високопреосвященніший Єлисей сказав: «Сьогодні ми святкуємо Різдво Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії. Батьки Божої Матері Іоаким і Анна, яких ми дуже часто згадуємо за богослужінням, були людьми праведними, але, за Промислом Божим, бездітними, безплідними. У старозавітні часи безпліддя вважалося покаранням Божим. Люди дорікали Іоакима і Анну, засуджували їх, ставилися до них з презирством. Іоаким, що прийшов принести належну жертву Богу, навіть був прилюдно відкинутий: священик за бездітність Іоакима не прийняв цю жертву, як би докоряючи йому в якихось таємних гріхах. Ми знаємо, що не завжди скорботи є ознакою гріховності людини – так буває найчастіше, але не завжди. Святе Письмо оповідає про багатостраждального Іова. Скорботи іноді надсилаються праведним людям для їх випробування, щоб вони, примиривши своє серце, свій дух, ще ближче стали до Бога і взяли Його в своє серце. Подібне випробування спіткало Іоакима і Анну: будучи абсолютно бездоганними, праведними людьми, вони не мали дітей. Треба сказати, що, вони походили з роду царя Давида, вони, хоча і були забезпеченими, але в порівнянні з царями жили скромно і були позбавлені влади. У цьому вже виражалося їх смиренність. Вони нічого не домагалися, покладалися тільки на волю Божу. Отже, після ганьби і вигнання з храму Іоаким, не повертаючись додому, вирушив в пустельні місця, де пастухи пасли його стада, і, усамітнившись, став молитися про те, щоб з нього був знятий цей сором. Свята Анна також молилася в своєму саду. Дійшовши до відчаю, Іоаким і Анна взивали з самої глибини своєї суті. Мабуть, надіслане їм випробування було необхідно, щоб вони зрозуміли, що дитина, яка від них народиться, Пресвята Діва, – це скоріше плід молитви, ніж людського єства. Йоакиму і Анні було одкровення про те, що вони повинні з’єднатися і у них народиться дитина. У своїй молитві вони пообіцяли, що присвятять її Богу. І у цих людей, очищених як власним подвигом, так і моральним подвигом їхніх предків, народилася Преблагословенна Діва Богородиця. Ми боремося з собою, для того щоб наша душа принесла якийсь духовний плід, але не отримуємо бажаного. Ми повинні, подібно до Йоакима і Анни, з одного боку, мати терпіння, а з іншого – нести молитовний подвиг. І тільки тоді, коли ми погодимося, переконавшись, що від нас майже нічого не залежить і допомогти нам може тільки один Бог, коли ми заволали з самої глибини своєї суті, тоді ми зможемо принести духовний плід. Тоді з нами станеться подібне до того, що сталося з праведними Богоотцями. Ось які чудеса творить справжня віра! Ми думаємо, – що таке чудо? Коли чудо трапиться в нашому житті? А чудеса відбуваються лише тоді, коли є справжній подвиг людського життя. Чудо – це завжди зустріч людської віри і Божого милосердя. Чудо – це завжди зустріч нашого подвигу віри і любові Божественної.

На прикладі Іоакима і Анни диво сталося.

Тільки так чудеса і відбуваються – коли зустрічаються любов Божа і віра людська. І це доступно кожному з нас: своєю вірою знайти любов Божу. І тоді все наше життя завжди буде схоже на диво ».

Після проповіді митрополит Єлисей дав усім, хто молиться своє архіпастирське благословення.

Прес-служба Ізюмської єпархії


Переглянуто: (113)

Перейти до панелі інструментів