Переддень свята походження Чесних Древ Животворящого Хреста Господнього

Розміщено на Сер 14, 2018 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian

13 серпня 2018 року, напередодні свята походження Чесних Древ Животворящого Хреста Господня, семи мучеників Маккавеїв, матері їх Соломонії і вчителя їх Єлеазара, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей здійснив статутне богослужіння у Вознесенському кафедральному соборі м. Ізюма.

Його Високопреосвященству співслужили клірики кафедрального собору.

Після великого славослів’я митрополит Єлисей створив винесення Хреста з вівтаря і під спів «трисвятаго» обніс урочистим ходом по периметру собору. Після чого було звершено поклоніння Хресту і помазання народу єлеєм.

Примітка

Про походження цього свята в грецькому Часослові 1838 року говориться наступне: «Через хвороби, які дуже часто бували в серпні, здавна в Константинополі утвердився звичай виносити Чесне Древо Хреста на дороги і вулиці для освячення місць і віддалення хвороб. Напередодні, 31 липня, виносячи його з царської скарбниці, покладали на св. трапезі Великої церкви (Софії). З цього дня і далі, до Успіння Богородиці, здійснювали літії по всьому місту і хрест давали народу для поклоніння. Це і є пред’ісхожденіе (προοδος) Чесного Хреста». З цим звичаєм з’єднувався інший — освячувати в придворній Константинопольській церкві воду першого числа кожного місяця, за винятком січня, коли освячення води відбувалося 6-го числа, і вересня, коли воно бувало 14 числа. Ці два звичая і лягли в основу святкування 1 серпня «Походження Чесних Древ Хреста Господнього» і урочистого водосвяття.

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (110)

Перейти до панелі інструментів