Престольний день у м. Куп’янську

Розміщено на Тра 22, 2018 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian


22 травня 2018 року, у вівторок 7-ї неділі після Пасхи, віддання свята Вознесіння Господнього, в свято перенесення мощів святителя і чудотворця Миколая з Мир Лікійських в Бар, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив Божественну літургію в Нікольському кафедральному соборі м. Куп’янська.

Перед зустріччю Високопреосвященнішого в храм прибув ковчег з мощами святителя Миколая Чудотворця.

Богослужіння розпочалося з урочистої зустрічі правлячого архієрея і одягання його на кафедрі в центрі храму.

Його Високопреосвященству співслужили духовенство Куп’янського округу і духовенство Вознесенського кафедрального собору.

У своєму архіпастирському слові митрополит Єлисей сказав: «У сьогоднішній день ми здійснюємо пам’ять перенесення мощів святителя й архієпископа Мир Лікійських Миколая Чудотворця. Ця подія відбулася в 1087 році, коли італійські купці, бачачи, що полчища сарацинів насуваються на Малу Азію, зробили ризикований крок для порятунку мощів святителя Миколая Чудотворця і перевезли їх з Малої Азії до Італії.

Народившись в Лікійській країні від благочестивих батьків Феофана і Нонни, святитель Миколай з дитинства ріс смиренним і богобоязливим отроком. Натхненний простою, але живою і сердечною вірою, він у своїй ревності за славою Божою був подібний до інших великих ревнителів її –  пророка Божого Іллі та Хрестителя Господнього Іоанна. Іншим разом його праведна душа, обурена неправедним засудженням невинних, запалала ревністю про порятунок їх, і він, ставлячи душу свою за ближніх, врятував їх від смерті. Так само він і в темницях в’язнів відвідує, і в морі тих, хто гинее, чудово рятує. Так прославився Святитель Христа Микола своїм милосердям і допомогою стражденним людям.

Святитель Христа володів рідкісною душевною добротою, серцем ніжним і жалісливим до всіх скорботних і стражденних і завжди поспішав на допомогу тим, хто кликавє його. Тому і користується він особливою любов’ю і шануванням не тільки серед православного народу, а й інших іновірних. Весь світ повен його чудес, щедро дарованих всім, хто в скорботах звертається до нього. Свята Церква у своїх співах прославляє його як голодних годувальника, захоплених на морі неабиякого правителя і швидкого помічника усім, що знаходяться в бідах і скорботах. І дійсно, все його життя є безперервним рядом благодіянь, наданих стражденним людям. Помолимося йому, щоб він випросив нам дари духовні: смиренність, лагідність і любов. Святителю отче Миколаю, моли Христа Бога спастися душам нашим».

Митрополит Єлисей подякував настоятелю собору протоієрею Анатолію Шпрасі за його пастирські труди і нагородив його орденом святителя Миколая Чудотворця.

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (237)

Перейти до панелі інструментів