П’ятниця Світлої седмиці

Розміщено на Кві 13, 2018 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian


13 квітня 2018 року, в п’ятницю Світлої седмиці, в день святкування образу Пресвятої Богородиці «Живоносного Джерела», митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив Божественну літургію в чоловічому монастирі на честь Піщанської ікони Божої Матері м. Ізюма.

Його Високопреосвященству співслужили братія монастиря в священному сані та клірики кафедрального собору.

Після закінчення Літургії було здійснено хресний хід на джерело Божої Матері (Кириченкова криниця), де був здійснений водосвятний молебень.

Після закінчення молебню Високопреосвященніший Єлисей звернувся до віруючих з проповіддю: «У Світлу п’ятницю вшановується ікона Божої Матер і«Живоносне Джерело». Святкування встановлено в пам’ять оновлення храму в Константинополі, іменованого «Живоносне Джерело», і чудес, при ньому звершених.

Колись Сама Пресвята Богородиця повідомила одному з джерел поблизу Константинополя силу зцілювати недуги, лікувати пристрасті людські, проливати на стражденних радість життя і розради. На цьому місці імператором Левом I був споруджений храм, приводом до створення якого послужила незвичайна подія.

Коли Лев був ще воєводою і прогулювався в жаркий день в  Булуклійському гаї, то зустрів знемагаючого від спраги сліпця. Він посадив старого в тінь під дерево, а сам пішов шукати води, але її ніде не було. І тоді він почув з гущавини лісу голос: «Леве, не журися і не трудися шукати води, вода біля тебе. Зайди всередину гаю, там ти знайдеш живу воду. Зачерпни і утоли спрагу немічного. А хто Я, ти скоро дізнаєшся. Я допоможу тобі спорудити тут храм в ім’я Моє, в якому всі благочестиві, які з вірою до Мене притікають, отримуватимуть виконання своїх благих бажань і зцілення від недуг». Лев дійсно виявив джерело, в якому набрав води, напоїв старця і помазав йому очі. В ту ж мить сліпий прозрів. Чутка про це чудо рознеслася всюди, і віруючі люди кинулися до цілющого джерела. А коли Лев став імператором, він спорудив над чудесним джерелом чудовий храм на честь Пресвятої Богородиці. Самому ж джерелу було дано назву «Живоносне» – несе життя.

Благодать Живоносного Джерела, яке освячує Сама Пресвята Богородиця, не обмежується ні місцем, ні часом. Якщо є в серці віра, горить любов до Бога, там і виливаються благодатні струмені цілющим джерелом. Однак благодать джерела животворяща лише для того, хто приймає її з вірою, з надією на милість Божу, з прагненням виправити своє життя, перетворитися духом.

Ми всі одержимі недугами – духовними і тілесними. Немає такої людини, яка могла б сказати про себе, що вона безгрішна і абсолютно здорова. Але ми мало замислюємося над тим, що будь-яка хвороба є наслідком гріха.

Черпаючи благодать з Живоносного Джерела, будемо терплячі і постійні. Застарілі недуги, якими гріхи наші є, вимагають тривалого лікування. Духовна лайка, битва з власними гріхами, – нелегка справа. І в ньому нам посилається з Небес цілюща благодать. А тому не варто допускати зневіри і відчаю. Адже Господь наш Ісус Христос воскрес! Бог з нами в усі дні!»

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (147)

Перейти до панелі інструментів