Четвер Світлої седмиці

Розміщено на Кві 12, 2018 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian


12 квітня 2018 року, в четвер Світлої седмиці, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив Божественну літургію у храмі святих Петра і Февронії смт Ківшарівка Куп’янського благочиння.

Біля дверей храму парафіяни тепло вітали правлячого архієрея хлібом-сіллю і букетами квітів.

Богослужіння розпочалося з урочистої зустрічі правлячого архієрея і одягання його на кафедрі в центрі храму.

Його Високопреосвященству співслужили духовенство Куп’янського благочиння і клірики Вознесенського кафедрального собору.

Після закінчення Літургії було звершено Пасхальний хресний хід навколо храму.

У своєму архіпастирському слові Високопреосвященніший Єлисей сказав: «У сьогоднішньому Євангельському читанні ми чули розповідь про те, як вночі на бесіду до Христа прийшов відомий всім фарисей і законовчитель Никодим.

Господь прийняв його з любов’ю, даючи образ своїм служителям підтримувати добрі починання, які б не були вони слабкі. Хоча Никодим прийшов вночі, прийде час, коли він відкрито визнаватиме Христа.

«Ми знаємо, – каже Никодим, – очевидно, від імені багатьох, – що Ти Учитель, що прийшов від Бога: бо таких чудес, які Ти твориш, ніхто не може творити, якщо не буде з ним Бог». Як відмінний його погляд від багатьох його одноплемінників, особливо наділених духовною владою, – тих, хто, бачачи справи Христові, запалали заздрістю і ненавистю до Господа.

Головне в бесіді Христа з Никодимом – необхідність нового духовного народження для людини. Недостатньо дивуватися чудесам Христовим, треба знову народитися. Никодим чекає швидкого приходу Царства Небесного. Але Христос говорить, що ми не будемо придатні для нього, якщо духовно не змінимося, тобто не народимося заново. Ми повинні народитися знову. Це нове народження дається з небес, воно призначене для божественного і небесного життя.

«Як може людина родитися, бувши старою? Невже вона може іншим разом увійти в утробу матері своєї і народитися?» – з подивом запитує Никодим. Те, про що Христос говорить духовно, він сприймає плотськи.

Глибоко шкодуючи, що ізраїльським народом керують духовно сліпі вожді, Господь, звичайно, не міг відпустити від себе Никодима з його помилковими уявленнями про прийдешнє Царстві Боже. Він відкриває йому таємницю пришестя у світ Месії. Істинний Месія, Син Божий, прийшов у світ не для завоювання його мечем і вогнем, а для того, щоб віддати життя Своє за гріхи людства і Своєю Жертовною любов’ю звернути серця людей до Отця Небесного. «І як Мойсей підніс змія в пустелі, так мусить піднесенеий бути й Син Людський… Бо так полюбив Бог світ, що віддав Сина Свого Єдинородного, щоб кожен, хто вірує в Нього, не згинув, але мав життя вічне. Бо Бог не послав Свого Сина на світ, щоб Він світ засудив, але щоб світ спасся через Нього».

У бесіді з Никодимом Христос пояснив, що для вступу в Царство Боже необхідно духовно переродитися, перевиховати себе і з Божою допомогою стати іншою – духовною людиною. Для цього треба не лінуватися, але напружувати всі свої сили, бо «Царство Боже силою береться» і тільки ті, хто працюють і працюють над собою, увійдуть в нього.

Никодим був так вражений несподіваним результатом бесіди з Учителем, який прийшов від Бога, що згодом увірував у Христа і відкрито сповідував Його на Голгофі, в той час, коли апостоли, заради страху іудейського, покинули свого Господа.

Легенда розповідає, що Никодим, взявши участь у похованні Христа, вже не міг займати свою високу посаду, і, відкрито ставши на сторону учнів Спасителя, незабаром зазнав переслідувань і був страчений за віру в Господа».

Після закінчення проповіді зі Світлим Христовим Воскресінням правлячого архієрея і всіх присутніх в храмі привітала дитяча недільна школа.

Щороку з благословення митрополита Єлисея проходить виставка дитячих робіт фестивалю «Писанковий рай» під патронатом Народного депутата України, президента громадської спілки «Соціальний Рух повагою» Віктора Миколайовича Остапчука.

У цьому конкурсі взяли участь учні закладів загальної середньої освіти, позашкільних навчальних закладів та усі бажаючі, які долучилися до світу духовності і краси.

Переможців та призерів конкурсу нагороджував Високопреосвященніший Єлисей і народний депутат України Віктор Миколайович Остапчук грамотами та подарунками.

Всі учасники фінального туру отримали великодні солодкі набори.

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (166)

Перейти до панелі інструментів