Неділя 4-та Великого посту

Розміщено на Бер 18, 2018 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian


18 березня 2018 року, в 4-у неділю Великого посту, преподобного Іоанна Лествичника, обрітення мощів святителя Луки, архієпископа Сімферопольського, в Вознесенському кафедральному соборі була звершена соборна Божественна літургія святителя Василія Великого.
Богослужіння очолив протоієрей Олексій Годлевський в співслужінні духовенства кафедрального собору.

Після закінчення Літургії було звершено спів акафісту з водоосвяченням святителю Луці Кримському. Після закінчення якого, кожному, хто молиться священнослужитель покладав на голову митру, в якій за життя служив святитель Лука.

У своїй проповіді протоієрей Олексій сказав: «У четверту неділю Великого посту свята Церква згадує вчителя благочестя, преподобного Іоанна Лествичника, який залишив нам опис чудової духовної лєствиці. Покладаючи основу своєї «Лєствиці», преподобний Іоанн пише перш за все про те, яким повинен бути той, хто вступає на шлях благочестя: «Християнин є той, хто, скільки можливо людині, наслідує Христа словами, справами і помислами, право і непорочно віруючи в Святу Трійцю» . У першому розділі він пише, що Господь не за те нас буде судити, що ми не творили чудес, не здійснювали чогось незвичайного, а за те Він буде судити, що ми не оплакували своїх гріхів. Ось що найголовніше від нас вимагається, для чого і Великий піст нам дарується, для чого Господь створив Церкву, – щоб ми могли своїм покаянним плачем омити свої гріхи так, щоб вони були стерті з нашої душі. Ось до чого закликає Іоанн Ліствичник, який сам цим шляхом пройшов і був свідком подвигу безлічі подвижників – багатьох людей, що догодили Богу. У дні Великого посту, Церква закликає зміцнити свою волю, відродити бадьорість духу, воскресити силу віри. Життєвий подвиг преподобних отців є найкращим прикладом того, що будь-які випробування долаються вірою, терпінням і ретельністю. Хай допоможе нам Господь Бог не слабшати вірою і ревно виконувати Його волю».

Примітка

У богослужінні цієї неділі Церква пропонує нам високий приклад постніческого життя в особі подвижника VI століття – преподобного Іоанна Лествичника, який з 17 до 60 років трудився на Синайській горі і в своєму творінні “Лєствиця Рая” зобразив шлях поступового сходження людини до духовного вдосконалення , як по сходах, що зводить від землі до вічно перебуваючого в славі. Таких ступенів в “Лєствиці” зазначено 30, по числу років земного життя Спасителя до Його виступу на суспільне служіння людському роду. Чесноти в “Лєствиці” розташовані в природному їх порядку та спадкоємство: від підготовчих і нижчих – до вищих.

У співах четвертого тижня Церква, підбадьорюючи тих, хто поститься тим, що вони вже пройшли половину поста, і спонукаючи їх до неослабною богоугодного життя, нагадує віруючим, що вони впали в гріхи, подібно до людини, що потрапила в руки розбійників, і вселяє надію на милосердя потерпілого за нас Господа.

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (101)

Перейти до панелі інструментів