Читання канону Андрія Критського в понеділок першої седмиці Великого посту

Розміщено на Лют 20, 2018 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian


19 лютого 2018 року, в понеділок першої седмиці Великого посту, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив Велике повечір’я з читанням Великого канону преподобного Андрія Критського в Вознесенському кафедральному соборі м. Ізюма.

Його Високопреосвященству співслужило духовенство кафедрального собору.

Після закінчення богослужіння правлячий архієрей звернувся до пастви з повчальним словом: «Під час читання канону ми багато разів чули такий вислів« Помилуй мя, Боже, помилуй мя!». Яка коротка і змістовна молитва! Скільки в ній сенсу, скільки глибини і розчулення! Цими короткими словами, починаючи з сьогоднішнього вечора, ми багато разів прохаємо у Бога Його невимовної милості. Великий канон допомагає побачити гріх, побачити, як він перекручує душу, як він все перевертає в нашій душі і робить її неприємною Богу. Про це наш плач. Про те, що слухаємо ми пристрасті наші, слідуємо їм. Гріх веде нас від радості, веде нас від життя і вводить нас в життя печалі, неспокою, в саме відчай. Великий піст – це поприще, яке допомагає нам побачити свою пристрасть, свої злочини перед Богом і направити себе на покаяння. Це потреба нашої душі, тому що вона плаче, стогне від гріха, нечистоти, збоченості і шукає тиші, в якій би побачила радість і красу свого буття. Нехай Господь благословить наші заклики. Як прекрасно, коли людина долає в собі неугодне Богу і стає житлом, сповненим Духом Святим! Всім бажаю допомоги Божої в проходженні святої Чотиридесятниці».

Про Великий канон преподобного Андрія Критського

З понеділка ввечері по четвер першої седмиці Великого посту на Великому повечір’ї читається канон преподобного Андрія Критського. Великий канон – це диво всієї церковної гімнографії, це тексти дивовижної сили та краси. Починається він текстом, зверненим до Христа: «Звідки почну плакати окаянного мого житія діянь? Дечому чи покладу початок, Христе, нинішньому риданню? »

За своїм змістом Великий канон є розмовою людини, котра кається з власною душею.

Свого апогею ця бесіда з душею, постійні вмовляння її, заклики покаятися, досягають в кондаку, який співається після 6 пісні: «Душе моя, душе моя, встань, що спиш? Кінець наближається, і маєш смутитися, збудися убо, та помилує тебе Христос Бог, всюди єси, і все наповняй».

У тропарях цього канону викладені всі спонукання до посту і покаяння, наводяться численні приклади зі Старого і Нового Завіту стосовно морального стану душі грішника, що оплакує свої гріхи. Канон названий великим як по безлічі думок і спогадів, в ньому вміщених, так і за кількістю його тропарів.

Зовнішня відмінність канону преподобного Андрія Критського від інших канонів полягає в тому, що він має всі 9 пісень (включаючи 2-у), і до кожного тропаря співається приспів: «Помилуй мя, Боже, помилуй мя». У середу і четвер до покаянного канону додаються кілька тропарів на честь святої Марії Єгипетської, яка звернулася від глибокого падіння до високого благочестя. Згодом до цього канону були додані тропарі на честь творця його – преподобного Андрія Критського.

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (913)

Перейти до панелі інструментів