Високопреосвященніший Єлисей відвідав с. Протопопівка

Розміщено на Гру 8, 2017 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian


7 грудня 2017 року, в віддання свята Введення в храм Пресвятої Богородиці та свято великомучениці Катерини, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив Божественну літургію в Катеринівському храмі с. Протопопівка Балаклійського благочиння.

Біля дверей храму парафіяни тепло вітали правлячого архієрея хлібом-сіллю і букетами квітів.

Богослужінню передувала зустріч ікони «Спас Нерукотворний». Ця ікона є списком з чудотворного образу, який знаходитися в Борисо-Глібському жіночому монастирі Зміївського благочиння.

Потім розпочалася зустріч митрополита Єлисея та одягання його на кафедрі в центрі храму.

Його Високопреосвященству співслужили протоієрей Олексій Годлевський, благочинний Балаклійського округу протоієрей Димитрій Ларцев, протоієрей Василь Бринчак, настоятель храму протоієрей Андрій Чумаков, протоієрей Димитрій Басюра, секретар єпархії архідиякон Юрій Чудак і протодиякон Димитрій Шилько.

Після закінчення Літургії було звершено чин освячення дзвонів і хресний хід навколо храму.

У своїй проповіді митрополит Єлисей сказав: «Вітаю вас з престольним святом святої великомучениці Катерини! Свята мучениця, як і апостоли, постраждала як свідок віри в істинного Бога. Це сталося в IV столітті за царювання імператора Максиміана. Свята Катерина була знатного походження, дочка правителя міста Олександрії. Мати її була таємна християнка. Свого часу Катерина отримала гарну світську освіту. Вона шукала собі нареченого і говорила, що вона вийде тільки за того, хто буде знатнішим, красивішим і багатшим за  неї. Ми повинні правильно розуміти цю історію. Свята Катерина завдяки цим пошукам прийшла до християнської віри і до висновку, що краса, знатність, багатство – ніщо в порівнянні з тим, щоб знати Бога істинного, мати смирення і віру.

У підсумку Катерина обрала Собі небесного Жениха Ісуса Христа. В знак цього духовного союзу Христос подарував Катерині перстень, і вона, коли прокинулася від сну, побачила на своєму пальці цей перстень. Вона стала нареченою Христовою.

Образ святий служить нам прикладом життя християнина як постійного сповідання правди Христа, віри, обмитої кров’ю святих. Адже і сьогоднішнє життя так часто зваблює нас різного роду спокусами, грошима, кар’єрою, владою. І ми часто спокушаємося, причому не зрікаючись своєї віри, а поєднуючи її з спокусою. Але ж і свята Катерина могла поєднати, залишаючись таємною християнкою. Вона жила в родині багатої людини, намісника імператора. Значить багатство, яким вона була оточена, не заважало їй мати реальний досвід спілкування з Богом. І коли постало питання, де її серце, вона відповіла, де воно. У Святому Письмі сказано: «Де скарб ваш, там і серце ваше» (Мф. 6, 21). Скарбом святої Катерини був Господь, а не ті самі блага, якими вона була оточена. І сам Бог дав їй велику силу – силу духу.

Будемо молити святу великомученицю Катерину, щоб вона допомогла нам долати наші негаразди і скорботи, спокуси й погрішності, зміцнюючись силою духу, без якої не буває перемог в людському житті».

Після закінчення проповіді митрополит Єлисей здійснив нагородження всіх тих, хто потрудився на славу Святої Матері Церкви:

орденом святителя Миколая Чудотворця був удостоєний Василь Павлович Кабанець;

медаллю Піщанської ікони Божої Матері І ступеня була нагороджена Галина Федорівна Архипова;

грамотою правлячого архієрея були нагороджені:

Валентина Федорівна Урсул, Іван Васильович Красніков, Андрій Миколайович Попов, Олександр Васильович Кузьмілов, Олена Володимирівна Павлова, Інна Валеріївна Гураль, Віра Павлівна Ломанова, Катерина Юхимівна Бабина, Олександр Сергійович Попов, Павло Васильович Смоляренко й Ігор Васильович Сиров.

Після закінчення нагородження Високопреосвященніший Єлисей дав архіпастирське благословення.

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (220)

Перейти до панелі інструментів