Введення в храм Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії

Розміщено на Гру 4, 2017 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian


4 грудня 2017 року, в свято Введення в храм Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив Божественну літургію в храмі Різдва Пресвятої Богородиці в смт Борова.

Біля дверей храму парафіяни тепло вітали правлячого архієрея хлібом-сіллю і букетами квітів.

Богослужіння предувала зустріч мощей святителя Луки Кримського.

Потім розпочалася зустріч митрополита Єлисея та одягання його на кафедрі в центрі храму.

Його Високопреосвященству співслужили протоієрей Олексій Годлевський, благочинний Боровського округу протоієрей Іоанн Мілевич, ігумен Сергій (Пільгун), ієромонах Ігор (Макєєв), секретар єпархії архідиякон Юрій Чудак і протодиякон Олег Зирянов.

У своїй проповіді митрополит Єлисей сказав: «Сьогодні ми яскраво святкуємо Введення у храм Пресвятої Богородиці. Ця подія відбулося, за церковноми Переказами, наступним чином. Батьки Діви Марії, праведні Іоаким і Анна, молячись про вирішення безплідності, дали обітницю, якщо народиться дитя, присвятити його на служіння Богу. Коли Пресвятій Діві виповнилося три роки, святі батьки вирішили виконати свою обіцянку. Зібравши родичів і знайомих, одягнувши Пречисту Діву в кращий одяг, зі співом священних пісень, із запаленими свічками в руках привели Її в Єрусалимський храм. До храму вели сходи на п’ятнадцять високих сходинок, піднятися по яких могла тільки доросла людина. Трирічна Марія, як тільки Її поставили на першу сходинку, підтримувана силою Божою, Сама швидко подолала всі ці високі щаблі й зійшла на верхню. Там зустрів Богоотроковицю первосвященик Захарія (в майбутньому батько Іоанна Хрестителя). Потім первосвященик по навіюванню зверху ввів Пресвяту Діву в святую святих, куди може входити лише один з усіх людей – сам первосвященик – і то лише раз на рік. Відтепер доступ до святині буде відкритий всьому світу через Ту, Яка сама стане престолом і жертовником вічних кивот, від Котрої піде сам Великий Архієрей, сам Божественний Законодавець, сама вічна невичерпна небесна Манна.

Саме свято Введення в храм Пресвятої Богородиці навчає нас єднанню з Богом. Без молитви, без храму неможливе очищення нашої душі і нашого життя, неможливо нам стати будинком Живого Бога. А це є обов’язок кожного з нас, щоб Христос жив в нашому серці і там діяв своєю благодаттю і любов’ю. Це свято Введення – незбагненна таємниця богоспілкування, споглядання Божого, навчає кожного з нас, як ми можемо зустріти Бога.

Ми повинні пройти той же шлях, що пройшла Пресвята Владичиця наша Богородиця сходячи сходами храму – від однієї чесноти до іншої під дією внутрішньої, щирої молитви, причащаючись у міру своїх сил і можливостей Тіла і Крові Христових, в надії на допомогу Божу, на освячення, на благодать Його.

Пресвята Владичице наша Богородице і Приснодіво Маріє, почуй нашу молитву і спаси нас, немічних людей, котрі люблять і шанують Тебе і святкують Введення Твоє».

Після закінчення проповіді Високопреосвященніший Єлисей дав усім, хто молився, святительське благословення.

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (219)

Перейти до панелі інструментів