Паломницька поїздка групи дітей із зони проведення АТО у Грецію

Розміщено на Лип 25, 2017 в Новини благочинь, Новини парафій

Эта запись также доступна на: Russian


5 липня 2017 року група дітей із зони проведення АТО відправилась з міста Бахмута  Донецької області в подорож до міста Катеріні, що знаходиться  в Греції.

Здійсненню паломницької поїздки   сприяли митрополит міста Катеріні Георгій (Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος), Блаженніший митрополит Київський і всієї України Онуфрій, заступник керівника ВЗЦЗ УПЦ протоієрей Миколай Данилевич, Високопреосвященніший архієпископ Ізюмський  і  Куп’янський Єлисей, секретар Ізюмської єпархії УПЦ архідиякон Юрій Чудак, клірик Ізюмської єпархії протоієрей Олександр Панасенко, губернатор Донецької області Павло Іванович Жебрівський та група народних депутатів.

Дорогою до Греції діти відвідали зоопарк у місті Миколаєві,  який є одним із найкращих  в Україні. Попереду були Молдова, Румунія, Болгарія, Греція  – місто Катеріні.

Програма відпочинку була дуже насичена  й цікава, сповнена позитивними емоціями, а також повчальним та корисним спілкуванням. Вже зранку в  перший день перебування в Греції   Сергій Рудько   провів екскурсію  містом  Катеріні, а   в  другій половині дня діти купалися в теплих водах Егейського моря.  У цей же    день  відбулася зустріч з   митрополитом  Георгієм, який благословив гостей з України: дітей і дорослих.

9 липня  відбулося   богослужіння  в кафедральному соборі Вознесіння Господнього міста Катеріні, яке   очолив  митрополит Кітруський, Катерінінський і Платамонаський Георгій. Йому співслужили  клірики Вознесенського собору міста Катерині  й  клірики Ізюмської єпархії: протоієрей Олександр Панасенко та протоієрей Олексій Балашов. Звичайно, служили  грецькою, але молитви «Отче Наш» та  «Вірую» прозвучали  також церковнослов’янською мовою. Під час літургії  більшість дітей і дорослих  причастилися Святих Христових  Таїн. Українців дуже гостинно зустріли в соборі, усіх пригостили смачним обідом, а вікарій єпархії архімандрит Варнава провів екскурсію собором, під час якої всі бажаючі мали можливість прикластися до мощів святих угодників Божих.

Наступного дня,10 липня, діти відвідали музей Зевса, який знаходиться    біля  підніжжя легендарної гори Олімп, та  археологічний  парк  Зевса, де збереглися  пам’ятки історії    двохтисячолітньої давнини. Коли повертались до місця проживання, завітали до жіночого монастиря Святого Єфрема Сіріна, який був  споруджений ще у VІІІ столітті  й зберігся до наших днів. А ввечері  відбулася бесіда дітей  зі священиками про церковний етикет та життя святих.  Насичений подіями   день  закінчився вечірньою молитвою.

11 липня відбулася прес-конференція, у якій взяли участь  владика Георгій і протоієрей Олександр  Панасенко. Вони  дали  інтерв’ю журналістам місцевих газет і телебаченню. У кінці зустрічі митрополит Георгій побажав благополуччя всім присутнім, а Україні – миру та злагоди.

Незабутньою й трепетною  була Божественна  літургія 12 липня в храмі Святого Паїсія Святогірця. Сльози духовної радості були на очах  віруючих, коли  на церковнослов’янській мові співали «Отче Наш» i «Вірую».

Назавжди  запам’ятається екскурсія  в  надзвичайно красиве місто – Метеори, яка відбулася 13 липня.  Діти мали змогу побачити дивовижні краєвиди. На самісіньких верхівках скель  монахи побудували прекрасні монастирі. Юні паломники повернулися на Батьківщину надзвичайно вражені й зворушені  красою цього міста.

Звичайно, цю поїздку не можна уявити без моря. Діти не тільки збагатилися духовно, але й добре відпочили й набралися здоров’я  і фізичних сил.

Усі, хто побував у Греції, щиро вдячні організаторам і спонсорам цієї поїздки. Вона залишила глибокий слід у душах і серцях паломників, збагатила духовно і назавжди залишила спогади про колиску українського православ’я – Грецію.

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (132)

Перейти до панелі інструментів