Неділя 33-я після П’ятидесятниці

Розміщено на Січ 29, 2023 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian

29 січня 2023 року в Неділю 33-ю після П’ятидесятниці Преосвященніший Іоанн єпископ Ізюмський і Куп’янський звершив Божественну літургію у Свято-Успенському храмі смт. Есхар Чугуївського благочиння.

Його Преосвященству співслужили секретар єпархії протоієрей Юрій Чудак, благочинний Чугуївського округу протоієрей Іоанн Білич, духовенство храму та гості у священному сані.
На сугубій єктенії Архіпастир підніс молитви про мир в Україні, про воїнів, які захищають нашу землю, загиблих воїнів та про постраждалих від лихої війни.

Після відпусту єпископ Іоанн звернувся до вірян зі словом проповіді на тему Євангелія дня, щодо відвідання Христом дому Закхея-Митаря. Митарі – робітники, які збирали податки з людей, а Закхей був начальником цих митарів. Народ не любив митарів, тому що вони зловживали своєю посадою і тим самим збагачували себе за рахунок простих жителів. Дізнавшись, що Божественний Чудотворець, про якого Закхей чув раніше, прийшов у місто Ієрихон, де саме він проживав, то захотів побачити Лице Іісуса Христа. Однак Христа весь час оточувало багато людей, а Закхей був невеликого зросту і не міг бачити Господа, тому він поспішивши вперед вибрався на дерево, щоб звідти побачити Христа. Підійшовши до дерева Господь звернувся до Закхея, закликаючи: “Закхей! Злізай скоріше, мені сьогодні належить бути в тебе вдома”. З великою радістю останній поспішає додому, щоб гідно зустріти Великого Гостя. Що ж спонукало Закхея вилізти на дерево? Невже з простої цікавості він хотів подивитися на Христа? Ні. Ним керували внутрішні почуття та сумління щодо відчуття своєї провини перед людьми, яких він ображав звершуюючи неправильні дії у своїй роботі.   Приймаючи Христа у своєму домі Закхей промовив наступні слова: “Половину свого надбання я роздам убогим, а кого чим образив віддячу вчетверо”. І Господь промовив: “Сьогодні прийшло спасіння цьому дому! Відсьогодні цей є син Авраама!”. На цих словах завершується сьогоднішня Євангельська історія. Приклад Закхея не втрачає актуальності для нас і сьогодні. Ми всі великі грішники перед Богом і наш духовний зріст дуже малий. Ми не можемо своїми духовними очима бачити Христа, відчувати Його у своєму серці, своїй душі, а від цього в нашому житті виникає дуже багато проблем. Тому нам потрібно, подібно Закхею, піднятися на духовну висоту через виконання святих Божих заповідей – підсумував Архіпастир.

На завершення єпископ Іоанн подякував духовенству та вірянам за спільні молитви та преподав своє архіпастирське благословіння.

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (301)

Перейти до панелі інструментів