Неділя 29-а по П’ятидесятниці

Розміщено на Гру 16, 2018 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian


16 грудня 2018 року, в 29-у неділю після П’ятидесятниці, в день пам’яті пророка Софонії, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив Божественну літургію у Вознесенському кафедральному соборі м. Ізюма.

Його Високопреосвященству співслужили клірики кафедрального собору.

Після закінчення Літургії було звершено спів акафісту з водоосвяченням перед чудотворним образом Божої Матері «Піщанська».

У своїй проповіді митрополит Єлисей сказав: «У сьогоднішньому євангельському читанні ми чули, як якийсь із начальників, говорячи запитав Христа: Учителю благий. І Спаситель ставить його перед дійсністю, про яку той, можливо, і не думав. Юнак звернувся до Христа як до мудрого наставника: «Добрий наставник, що мені робити?» А Христос йому відповідає: Ніхто не є Благий, крім як єдиний Бог … І тут Він ставить його перед фактом того, що якщо він хоче отримати остаточну, досконалу відповідь на своє питання, він повинен почути її з уст Божих, тобто від Спасителя Христа, Сина Божого, який став сином людським. Він повинен почути ці слова, визнавши безумовність права Христового звіщати ці слова. Господь вказує цій людині два етапи життя. Перший етап — виконання заповідей: «Як хочеш увійти в життя вічне, то виконай заповіді», — каже Христос і перераховує заповіді закону: «Не вбивай; не прилюбодій; не кради; не свідчи неправдиво; шануй батька та матір, і: Люби свого ближнього, як самого себе». Чоловік Йому відповідав: «Все це я виконав від юності моєї». Тоді Господь говорить про другу сходинку: «Одного не вистачає тобі: все, що маєш, продай і вбогим роздай, і матимеш скарб на небесах, та й іди вслід за Мною». І цей чоловік засмутився, тому що був дуже багатий. Господь, побачивши, що той засумував, каже: «Важко багатим увійти в Царство Боже! Легше верблюдові пройти крізь вушко голки, ніж багатому ввійти в Царство Боже». Які чули здивувалися: «Хто ж тоді може спастися?» І Господь відповідає: «Неможливе людям можливе для Бога». У цьому оповіданні ми можемо почерпнути дуже багато корисного для нашого спасіння і навчання. Здавалося б, що в багатстві може бути поганого? Гроші і багатство приносять людині деяку свободу, деяку владу і те, що можливо на них обміняти — матеріальні блага. Тобто гроші самі по собі не є чимось поганим. Але ставлення до грошей може змінити наше ставлення до Бога і світу. Навіть бідна людина може бути скупою і жадібною. А людина, що має багатство, може вжити його на благо. І нам з цього необхідно взяти урок, повчання і навчитися тому, щоб не бути прив’язаним до матеріального. Ми можемо бути багатими або бідними, але ми не повинні припадати до багатства земного так, щоб воно володіло нами. Святитель Іоанн Златоуст пояснює, що цей молодий багатий хлопець все-таки більше любив гроші, ніж це було необхідним, він не любив ближнього, як самого себе, тому він йде з сумом; він не готовий віддати ці гроші ближнім, не готовий поділитися. А у нас з вами — до чого прив’язане серце? На, що уповаємо крім Бога — тим і багаті, значить, будемо стояти біля воріт, а увійти в Царство Боже не зможемо. Неможливо служити двом панам. Або служимо Господу, або догоджаємо земним пристрастям. І якщо у нас є такі пристрасті, давайте вчитися відмовлятися від них. «Богу все можливо!» Бог, бачачи наші добрі наміри, — Господь і наміри цілує, як каже святитель Іоанн Златоуст, — подасть нам все необхідне для здоров’я і порятунку».

Після закінчення проповіді Високопреосвященніший Єлисей дав святительське благословення.

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (115)

Перейти до панелі інструментів