Свято собор Архістратига Михаїла та інших Небесних Сил безтілесних

Розміщено на Лис 21, 2018 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian


21 листопада 2018 року, в свято собор Архістратига Михаїла та інших Небесних Сил безтілесних, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив освячення храму на честь Успіння Пресвятої Богородиці та Божественну літургію в с. Нижній Бишкин Зміївського округу.

Біля дверей храму парафіяни тепло вітали правлячого архієрея хлібом-сіллю і букетами квітів.

Його Високопреосвященству співслужило духовенство Зміївського благочиння і клірики кафедрального собору.

Після чину освячення митрополит Єлисей очолив у храмі першу Божественну літургію.

Після запричастного вірша архімандрит Симеон (Негрецкій) виголосив проповідь: «Сьогодні у нас світле духовне торжество з нагоди освячення нового Божого дому. Кожен святий храм є часткою неба на землі і в церкві Христовій, ми довіряємо себе Богу через молитву: і Господь навчає нас Своєї одвічної божественної справедливості, істини і чесноти.

Сьогодні ми святкуємо пам’ять святого Архистратига Божого Михаїла та інших Небесних Сил безтілесних. У цей день ми згадуємо тих, хто живе в духовному світі – святих ангелів Божих. Ми знаємо з Святого Письма, що святі ангели Божі є нашими помічниками і покровителями. Господь створив їх для того, щоб вони служили нам, і в цьому сенсі ми говоримо про них як про службових духів. Господь втілився і прийняв не ангельський образ, а людську плоть для того, щоб врятувати не ангелів, а нас з вами. Грецьке слово «ангел» буквально означає «вісник». Вісник – це той, хто сповіщає волю Того, Хто послав його. Ангели, як це багаторазово засвідчено в історії Церкви і в Святому Письмі, приходили до людей як вісники від Бога для того, щоб донести їм благу звістку: Архангел Гавриїл зійшов з неба до Пресвятої Богородиці, щоб сповістити, що Вона стане Матір’ю Сина і Слова Божого, Ангели сповістили пастухам про народження Немовляти в Вифлеємі. Ми прославляємо Ангелів як службових духів, але в той же час почитаємо їх, бо їх воля, як говорили святі отці, неудобопреклонна до зла. Ангели Божі не можуть ухилитися на стежки неправди, вони завжди служать Господу і предстоять Божественному Престолу. Сьогодні ми чули розповідь з Євангелія про те, як Ісус Христос посилав учнів Своїх проповідувати людям, як вони поверталися, кажучи: Господи, навіть демони коряться нам во Ім’я Твоє. Господь же відповів їм: Радійте не про те, що біси вам коряться, а про те, що імена ваші написані на небесах (Лк. 10. 17). Людське життя є боротьбою між добром і злом. На боці добра завжди стоять ангели Божі, які допомагають нам, а на стороні зла стоять біси, які через лукавих людей і через людський гріх вторгаються в наше життя для того, щоб порушити його перебіг, щоб відірвати нас від Бога і позбавити Царства Небесного. Чому ж ми часто падаємо, терпимо лиха і не отримуємо допомоги від Ангелів і що потрібно, щоб Ангели-Хранителі охороняли нас на шляхах нашого життя? Вплив Ангелів на людину буває духовний, тобто на духовну природу. Тому, чим більше людина живе в світі духовному, чим більше він слідує в своїх вчинкаї не похотям плотським, але навіюванню просвічених євангельським вченням розуму і совісті, тим більш здібним буває він до найближчого спілкування з небесними Силами і тим більше користується їх небесним покровительством і допомогою. Використаємо цей тутешній час на успіх в християнських чеснотах, щоб успадковувати це нескінченне блаженство, якого так і сподобить нас Господь молитвами Пречистої Божої Матері і заступництвом Чесних Небесних Сил безтілесних, особливо світлозарних, молнієвидних Михаїла та Гавриїла, і святих ангелів-хранителів наших».

Після закінчення богослужіння Високопреосвященніший Єлисей звернувся до віруючих з повчальним словом, в якому закликав тих, хто молиться не піддаватися озлобленню в цей складний кризовий для нашої Батьківщини час. Мати любов і поблажливість до своїх ближніх, намагатися зберегти духовні сили для творення свого внутрішнього храму і не займати себе всякими пороками, а відпущений час нам Богом витратити тільки на добро і милосердя.

Керуючий єпархією здійснив нагородження всіх тих, хто вніс свій внесок в зміцнення християнських цінностей і підтримку парафіяльної громади:

До церковної нагороди був представлений настоятель храму протоієрей Іоанн Штепула, який був нагороджений медаллю Рівноапостольного князя Володимира

орденом святителя Миколая були удостоєні Полька Олександр Миколайович і Полька Микола Миколайович;

медаллю Піщанської ікони Божої матері ІІ ступеня були нагороджені Полька Микола Олександрович;

грамотою правлячого архієрея були удостоєні Гоженко Юрій Іванович, Шульга Наталія Вікторівна і Северин Віктор Олександрович.

Після закінчення нагородження митрополит подарував приходу образ Божої Матері «Піщанська».

Після чого Високопреосвященніший Єлисей дав усім, хто молиться своє архіпастирське благословення.

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (186)

Перейти до панелі інструментів