Представник Ізюмської єпархії взяв участь в Всеукраїнському форумі з питань біоетики

Розміщено на Тра 21, 2018 в Новини благочинь

Эта запись также доступна на: Russian


14 травня в Києво-Печерській лаврі відбувся форум «Біоетичні аспекти духовного та фізичного здоров’я сім’ї та особистості», організатором якого виступив Синодальний відділ УПЦ у справах сім’ї.

У процесі роботи форуму були підняті актуальні проблеми сучасності, такі як ювенальні технології; гендерні програми; «Про це» для дітей закладів дошкільної освіти, освітні нововведення; сурогатне материнство; еко-запліднення; захист життя ненароджених дітей (профілактика абортів), трансплантологія, евтаназія й духовно-моральне виховання дітей, як фундамент здорової сім’ї. У роботі форуму взяв участь представник Ізюмської єпархії ієрей Євген Карнаух.

На початку форуму було зачитано звернення до учасників Блаженнішого митрополита Онуфрія.

Аргументовано і науково висвітлив велику тему Старості і супутніх з нею питань і проблем в своїй доповіді «Старість: нові можливості, інтереси, сенс життя» протоієрей Олексій Добош. На думку священника, саме цей період життя людини особливо потребує більш повного усвідомлення і розуміння, оскільки є заключним етапом життя людини. Протоієрей Олексій у своїй доповіді окреслив основні виклики, які ставить старість перед людиною і розгорнуто виклав практичні поради про пастирське окормлення престарілих людей.

Протоієрей Андрій Коробчук, керівник відділу у справах сім’ї Одеської єпархії, поділився практичним досвідом організації акцій, лекцій, семінарів протиабортного характеру.

Протоієрей Михайло Коник на прикладі підручника про статеве виховання в закладах дошкільної освіти висвітлив згубність і невідповідність його для віку душ наших дітей.

Юридичні аспекти сімейної політики висвітлила також Т. С. Таран, яка поділилася досвідом юридичної допомоги сім’ям у відстоюванні своїх прав у навчальних закладах. Також Тетяна Семенівна виссвітлила прийняті зараз українські закони про сім’ю.

Л. С. Волинець, в свою чергу, закликала присутніх не нагнітати ситуацію, зазначивши, що багато новин, які говорять про ті чи інші зміни сімейного законодавства (зокрема, усиновлення дітей гомосексуальними парами, гомосексуальні шлюби), насправді далекі від реальності і не мають ніякого суттєвого підгрунтя.

Протоієрей Геннадій Батенко в своєму виступі зазначив різницю між законами світськими і духовними. І часто те, що за мирськими законами вважається нормальним і прийнятним, в розумінні церковному – гріховне і неприпустиме.

У своєму виступі протоієрей Владислав Диханов акцентував увагу на тому, що в протиабортній діяльності буває недостатнім висвітлення тільки духовної сторони вчиненого дійства, так як люди нецерковні можуть не звернути увагу на такі проблеми. Крім незаперечної шкоди духовному здоров’ю, аборт також завдає істотної шкоди і здоров’ю фізичному, про що або замовчують лікарі, або згадують про це побіжно. Насправді ж проблема актуальна і не особливо контрольована. Так, за офіційними даними, 3% випадків абортів закінчуються смертельним результатом для жінки.

У продовження протиабортної тематики виступив А. Ф. Єрух, який розповів про передабортне консультування, яке організовано рухом громадської організації «Врятуй і збережи».

Л. І. Сакалі, лікар-гінеколог, розповіла про замовчування багатьох проблем, пов’язаних з сучасними репродуктивними технологіями.

У цілому форум вийшов дуже цікавим й інформативним. Кожен учасник зміг почерпнути з нього величезну кількість корисної інформації як для свого приходу, так і для благочиння і єпархії в цілому.

Переглянуто: (82)

Перейти до панелі інструментів