75-я річниця битви за Соколово

Розміщено на Бер 19, 2018 в Новини парафій

Эта запись также доступна на: Russian


8-9 березня 2018 року на території міста Харкова, Змієва та с. Соколово пройшли святкові заходи, присвячені 75-й річниці битви за підступи до Харкова.

8 березня урочистості, приурочені Соколовській битві, пройшли в м. Харкові. Делегація представників Міністерства оборони Чехії, на чолі з міністром оборони Карлою Шлехтовой, що складалася з понад 200 осіб, відвідала місця, пов’язані з перебуванням в місті Харкові Чехословацького батальйону. Зокрема, вони поклали квіти до братської могили на вул. Літературній та до меморіальної дошки на початку вулиці імені Отакара Яроша. Чеська делегація також відвідала двір будинку, в якому Людвіг Свобода віддав наказ про висунення батальйону на оборонні рубежі в р-ні с. Соколово та р. Мжі.

9 березня 2018 року заходи почалися в місті Змієві, де о 9.00 ранку всі гості і представники роти охорони при військкоматі поклали квіти до братської могили в центральному парку біля храму Святої Трійці. Потім представники Чеської й Української армій пройшли пішки, строєм від Змієва в Соколово і до 12.00 вони вже прибули в центр нашого села. Тут їх зустрічали місцеві жителі, представники Харківської та Зміївської адміністрацій та гості з усіх куточків України.

На урочистому мітингу біля головного входу в музей виступили голова Зміївської районної державної адміністрації Віталій Кошеленко; міністр оборони Чеської республіки Карла Шлехтова; заступник начальника генштабу Словаччини Павло Мацко; голова Зміївської районної ради Тетяна Тимофєєва; ветерани битви за Соколове та інші.

Після закінчення мітингу всі гості поклали квіти до братських могил чехословацьких і радянських воїнів. Біля центральної пам’ятної стели настоятель Свято-Успенського храму протоієрей Михайло (Шульга) відправив заупокійну літію за всіма загиблими воїнами, які за віру і вітчизну душі свої поклали. Співи літії виконували майбутні священики і регенти, учні Харківської духовної семінарії. Потім всі гості вирушили до центрального кладовища, де відбулася історична реконструкція бою, що відбувся тут 75 років тому.

У військово-історичній реконструкції взяли участь технічний клуб «Самохід» (Харків), а також військово-історичні клуби:

– «Червона Зірка» (Лубни),

– «Сталевий шолом» (Харків),

– «Вісімдесят восьмий піхотний полк Вермахту» (Харків),

– «4-й повітряно-десантний корпус» (Мінськ),

– «Гарнізон» (Брест),

– «Червона Зірка» (Київ),

– «Рубіж» (Харків),

– ВІК «Вікторія» (Харків),

– «136 стрілецька дивізія» (Зіньків).

Глядачів було близько 3000 осіб. Зайняті були не тільки всі оглядові майданчики в кілька рядів, але навіть на деревах сиділи люди з біноклями. Після закінчення «битви» в музеї відбулися прес-конференція та святковий концерт. Також до самого вечора проходила виставка військової техніки.

Слід зазначити, що після закінчення військово-історичної реконструкції наш Свято-Успенський храм відвідали численні гості, в тому числі представники молодіжного відділу Зміївського району Ізюмської єпархії, молодіжного біблійного клубу «Анастасіс», представники молодіжного відділу Харківської єпархії, представники спілок «Радянських офіцерів» і «Союзу ветеранів Афганістану», представники «Профспілок Харківщини», представники «Слобожанського козачого полку» (на чолі з отаманом і начальником політвідділу), а також ветерани СБУ, КДБ і багато інших.

Соколовська «молодіжка» організувала теплий прийом всім гостям: допомагали настоятелю приймати православних християн і всіх пригощали чаєм з печивом. Всі гості приклалися до чудотворного списку ікони Божої Матері «Височинівська» (Казанська) та іншим святиням храму.

Весь зворотний шлях в автобусі лунали православні піснеспіви і патріотичні пісні воєнних років у виконанні хлопців з молодіжних відділів обох єпархій (Харківської і Зміївської). Всі пасажири підспівували і аплодували чудовому виконанню.

Пам’ятний захід у Соколово відкриває низку свят, які ще мають бути в ювілейному 2018 році і будуть присвячені 75 річниці визволення м. Харкова від німецько-фашистських загарбників.

Історична довідка

Битва за Соколове – битва радянських і чехословацьких військ з німецько-фашистськими військами, яке тривало з 8 по 13 березня 1943 року. У цій битві брав участь 1-й Чехословацький окремий піхотний батальйон, який став першим чехословацьким підрозділом, який вступив у бій з німецькими військами, в ході Другої світової війни.

8 березня 1943 року батальйон прийняв перший бій, в ході якого було знищено близько 300 солдатів і офіцерів противника, 19 танків і шість бронетранспортерів з автоматниками. Втрати батальйону склали 112 бійців і командирів загиблими, 106 – пораненими. Втрати понесли і радянські частини, що билися проти гітлерівців спільно з чехословацькими воїнами.

За мужність і героїзм 84 бійці чехословацького батальйону були нагороджені радянськими орденами і медалями, ще 87 бійців отримали державні нагороди Чехословаччини.

А поручик Отакар Ярош, командний пункт якого 8-9 березня 1943 року перебував в дзвіниці Соколовського Свято-Успенського храму, після своєї героїчної загибелі перший з іноземних громадян отримав звання Героя Радянського Союзу (посмертно).

 

Настоятель Свято-Успенського храму с. Соколово,

керівник молодіжного відділу Зміївського благочиння,

магістр богослов’я протоієрей Михайло Шульга

Переглянуто: (110)

Перейти до панелі інструментів