27 неділя після П’ятидесятниці

Розміщено на Гру 10, 2017 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian


10 грудня 2017 року, в 27-у неділю після П’ятидесятниці, в свято ікони Божої Матері «Знамення», митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив Божественну літургію у Вознесенському кафедральному соборі м. Ізюма.

Його Високопреосвященству співслужили клірики кафедрального собору.

Після закінчення Літургії було звершено спів акафісту перед образом Божого Матері «Знамення».

У своїй проповіді митрополит Єлисей сказав: «Господь сьогодні в Євангелії знову нагадує нам про необхідність молитви, милосердя і любові. Христос в день суботній звичаєм Своїм увійшов помолитися в синагогу. Там Він зцілює жінку від тяжкої хвороби. Вона була одержима духом немочі, була пов’язана сатаною, зігнута до землі протягом вісімнадцяти років. Насилу вона взагалі пересувалася. І все-таки прийшла в храм Божий. Господь робить чудо над цією жінкою саме заради її вірності заповіді Божій, заради того, що вона приходить смиренно в храм помолитися. Христос робить чудо зцілення за її любов до храму, за її смирення, за те, що з таким терпінням протягом такого тривалого часу вона приходила до Господа.

Але тут же стояла і людина, в якої виявлене Господом чудо зцілення пробудило не радість, а гнів. Це був начальник синагоги – охоронець Завіту. Яким холодним бездушністю віє від слів цього фарисея: «Є шість днів, коли працювати належить; приходьте тоді зцілюватися, а не в день суботній». Яким крижаним безвір’ям віє від цих слів. «Субота постала для чоловіка, а не чоловік для суботи», – сказав Господь наш Ісус Христос. Не людина для обряду, а обряд для людини.

Два найважливіших уроки подано нам в Євангельському оповіданні про зцілення скорченої жінки.

Сам Спаситель вказує нам приклад справжнього благочестя: добро потрібно творити не розмірковуючи, в ту мить і там, де випала до цього можливість. Ніякі «важливі» обставини, ніякі «поважні» і навіть «священні» причини не можуть бути перешкодою до здійснення справ любові і милосердя, бо людина дорожче будь-яких причин і обставин.

Другий урок, приклад великого терпіння, явив нам скорчену жінку, котра довгі роки безмовно перемагала своє нещастя і винагороджена Господом за цей подвиг. Будемо ж благати Господа про дарування нам терпіння і стійкості у випробуваннях, щоб були вони нам не на зло, а на благо, по слову преподобного Ніла Синайського: «Терпи скорботи, тому що в них, як троянди в терені, зароджуються і дозрівають чесноти» .

Після закінчення проповіді Високопреосвященніший Єлисей дав святительське благословення.

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (86)

Перейти до панелі інструментів