Пам’ять святих безсрібників Косми і Даміана

Розміщено на Лис 14, 2017 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian


14 листопада 2017 року, в день пам’яті святих безсрібників і чудотворців Косми і Даміана Асійських, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив Божественну літургію у Вознесенському кафедральному соборі м. Ізюма.

Це свято святих безсрібників має безпосереднє відношення до кафедрального собору, так як права (південна) межа собору освячена в їх пам’ять.

Свято розпочалося з акафістного співу святим чудотворцям і освячення води, після чого було звершено Божественну літургію, яку очолив митрополит Єлисей.

Його Високопреосвященству співслужили духовенство кафедрального собору, Ізюмського благочиння, єпархії та братія Піщанського чоловічого монастиря в священному сані.

Після закінчення Літургії було здійснено хресний хід.

По завершенні богослужіння Високопреосвященніший Єлисей сказав: «Возлюблені у Христі брати і сестри! Сьогоднішній день – одне з храмових свят нашого кафедрального собору. День чудотворців і безсрібників Косми і Даміана Асійських. Вони жили в Малій Азії і по своїй вірі і ревнощам про виконання волі Божої і заповідей Божих взяли на себе обітницю безсрібництва, будучи цілителями, тобто лікарями. Вони, як і інші святі мужі: Кир і Іоан, Пантелеймон і Єрмолай і багато інших, – працювали як лікарі, не беручи за це грошей. Працювали, поєднуючи лікарське мистецтво, почерпнуте з грецької науки, від Гіппократа і Галена, з вірою в Бога і полум’яним горінням євангельської правди. І це з’єднання лікарського мистецтва з вірою робило їх працю особливою. Це давало їм дивовижні сили.

Суть подвигу святих Косми і Даміана виражена прекрасно в сьогоднішньому євангельському читанні, коли сам Господь наш Ісус Христос говорить своїм учням: «Хворих недужих, прокажених очищайте, мертвих, виганяйте демонів; даром отримали, даром давайте »[(Мф. 10: 8)]. Святі мученики Косма і Даміан були якби два світильники на землі, сяючі добрими справами. Основним їх заняттям була лікарська справа, у якій вони досягли неабияких успіхів. Святі брати вважали себе служителями Божими, зцілювали людей по їх вірі. Вони не брали за свою працю ніякої плати. Лікування безсрібники Косма і Даміан поєднували з проповіддю слова Божого, роз’яснювали хворим, що вони роблять зцілення благодатною силою Христовою, закликаючи їх до віри в Христа Спасителя, яка відкриває шлях до справжнього одужання – спасіння душі. Високий був подвиг святих цілителів. Після кончини святість лікарів-безсрібників Косми і Даміана була засвідчена багатьма чудесами.

Будемо ж і ми в міру сил наслідувати їх чесноти. Високим було їх боголюбство – так зігріє і наші серця вдячна любов до Господа Спасителя. Велике було їх людинолюбство – і будемо і ми милосердні до ближніх наших. Вони були безсрібники – так і не затьмарить серця наші пристрасть до низької наживи. Будемо молити святих чудотворців Косьму і Даміана про лікування від душевних і тілесних немочей».

Після закінчення проповіді митрополит Єлисей підніс в дар голові Ізюмського товариства сліпих Ашоту Перчіковічу Мартірасяну образ Божої Матері «Озерянська», книжку з описом чудес від ікони святої і молитвослов для сліпих.

Для прихожан і паломників, в честь святкового дня, трудівниками собору була приготовлена ​​святкова трапеза.

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (228)

Перейти до панелі інструментів