Престольне свято в м. Чугуєві

Розміщено на Жов 17, 2017 в Новини благочинь, Новини парафій

Эта запись также доступна на: Russian


14 жовтня, в свято Покрова Пресвятої Богородиці, відбулися урочистості в Свято-Покровському соборі м. Чугуєва з нагоди престольного свята.

з благословення Його Високопреосвященства Високопреосвященнішого митрополита Єлисея богослужіння розпочалося з панахиди за покійними православними воїнами, котрі за Україну душі свої поклали.

Божественну літургію звершив благочинний Чугуївського округу настоятель собору протоієрей Іоанн Білич в співслужінні настоятеля храму Архістратига Михаїла смт. Малинівка протоієрея Олега Дойникова, настоятеля храму ікони Пресвятої Богородиці «Всіх скорботних Радість» м.Чугуєва протоієрея Василя Тацишина, клірика храму диякона Романа Бабаєва, настоятеля храму Різдва Пресвятої Богородиці м. Чугуєва протоієрея В’ячеслава Коваля, кліриків собору ієрея Миколи Плужника та диякона Миколи Зарічного.

Також було відслужено молебень і здійснений хресний хід, в якому брало участь духовенство Чугуївського та Печенізького благочинь.

Після закінчення молебню настоятель собору о. Іоанн виголосив проповідь: «Діва днесь має бути в Церкві, і з лику святих невидимо за нас молиться Богу: ангели з архієреями поклоняються, апостоли ж з пророками ликують: нас бо ради молить Богородиця предвічного Бога» – це дивовижне явище Матері Божої відбулося в середині Х століття в Константинополі, у Влахернській церкві, де зберігалася риза Богоматері, Її головний покрив (мафорій) і частина поясу, перенесені з Палестини в V столітті.

У недільний день, 1 жовтня, під час всеношної, коли храм був переповнений людьми, що молилися, святий Андрій, Христа ради юродивий, о четвертій годині ночі, піднявши очі до неба, побачив, що йде по повітрі Пресвята Владичиця наша Богородиця, осяяна небесним світлом і оточена Ангелами і сонмом святих. Святий Хреститель Господній Іоанн і святий апостол Іоанн Богослов супроводжували Царицю Небесну. Схиливши коліна, Пресвята Діва почала зі слізьми молитися за християн і довгий час перебувала в молитві, потім, підійшовши до Престолу, продовжувала Свою молитву, закінчивши яку, Вона зняла зі Своєї голови покривало і простягнула його над людьми, що молилися в храмі, захищаючи їх від ворогів видимих і невидимих. Пресвята Владичиця сяяла небесною славою, а покрив у руках Її блищав «краще променів сонячних». Святий Андрій з трепетом споглядав чудове бачення і запитав,учня свого, котрий стояв поряд стояв з ним, блаженного Єпіфанія: «Чи бачиш, брате, Царицю і Пані, що молиться про весь світ?» Єпіфаній відповів: «Бачу, святий отче, і жахаюся». Преблагословенна Богородиця просила Господа Ісуса Христа прийняти молитви всіх людей, хто кличе ЇЇ Пресвяте Ім’я та вдається до Її заступництва. «Царю Небесний, – глаголаше в молитві, –  на повітрі з Ангелами стоїть Всенепорочная Цариця, – прийми кожну людину, що молиться, до Тебе і закликає Ім’я Моє на допомогу, та не відійде від Ліка Мого не почутою”. Святі Андрій і Єпіфаній, котрі удостоїлися споглядати  Богоматір, «довгий час дивилися на розпростерте над народом покривало і на блискучу на зразок блискавки славу Господню; доки була там Пресвята Богородиця, було і покривало; відішла Вона, зробилося і воно невидимим, але, взявши його з Собою, Вона залишила благодать, що була там».

Також отець Іоанн привітав прихожан з престольним святом і подякував духовенству і всім, хто молився, за спільну молитву.

Привітання правлячого архієрея передав почесний клірик Свято-Миколаївського кафедрального собору м. Куп’янська протоієрей Василь Рак.

Переглянуто: (216)

Перейти до панелі інструментів