Високопреосвященніший Єлисей відвідав Вовчанське благочиння

Розміщено на Жов 9, 2017 в Новини єпархії

Эта запись также доступна на: Russian


9 жовтня 2017 року, в день пам’яті кончини апостола і євангеліста Іоанна Богослова, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звершив Божественну літургію в Преображенському храмі смт Великий Бурлук Вовчанського округу.

Біля дверей храму парафіяни тепло вітали правлячого архієрея хлібом-сіллю і букетами квітів.

 Богослужінню передувала зустріч мощовика, в якому знаходиться двадцять частинок мощів преподобних і мучеників. Цю святиню подарував Преображенському храму Високопреосвященніший Єлисей.

Потім розпочалася зустріч митрополита Єлисея та одягання його на кафедрі в центрі храму.

Його Високопреосвященству співслужило духовенство Вовчанського благочиння і Вознесенського кафедрального собору.

У своїй проповіді митрополит Єлисей сказав: «Сьогодні ми святкуємо кончину апостола Іоанна Богослова. Іоанн – це той апостол, який силою любові своєї врятував і юнака, який був отаманом розбійників. А якщо, ще живучи на землі, він любов’ю своєю рятував людей від явної смерті і приводив до Христа, то тим більше відвагу і рятівну силу має любов апостола по його смерті. Ми чули сьогодні у Євангельському читанні, в якому розповідається про те, що Христос, розіп’ятий  на хресті, звернувся до скорботної своєї Матері зі словами: «Жінко, ось син Твій», а потім до скорботного, улюбленого Свого учняі: «Це Мати твоя», і, таким чином, вручив їх один одному.

Чому ж святий апостол Іоанн став особливо улюбленим учнем Господа, тоді як Господь всіх апостолів однаково закликав до Себе і всіх називав Своїми друзями? Це тому, що Він з’явився тією обраною і чистою посудиною, яка здатна вмістити повноту духовних дарів, повноту богослов’я і християнських чеснот. Апостола Іоанна любив Господь насамперед за його любляче серце, за його дівоцтво, за його світлий і чистий розум, за те, що він виявився здатним побачити в своєму вчителі Слово життя. Тільки любляче серце змусило юного Іоанна негайно ж залишити рибальську мережу, безліч риб, батька свого і піти за Христом, як тільки він почув на берегах Галілейського озера слова Його: «Іди за Мною».

Будемо ж любити від усього серця один одного, і через цю духовну любов сподобимося вічно перебувати в Бозі. В сьогоднішнє свято любові помолимося святому євангелісту Іоанну Богослову, щоб він по любові до Бога допоміг нам здобути, у міру наших сил, духовне дарування. У міру нашої любові, нехай буде між нами мир, мир в будинках наших і сім’ях наших. Перебуваючи в любові ми будемо перебувати в Бозі».

Після проповіді керуючий єпархією привітав з Днем Ангела єпархіального благочинного протоієрея Іоанна Остаповича і настоятеля храму протоієрея Іоанна Надича, нагородив тих, хто потрудився на славу Матері Церкви:

медаллю рівноапостольного князя Володимира був удостоєний Микола Борисович Пушкар;

медаллю преподобних Антонія і Феодосія Печерських був удостоєний Юрій Петрович Скляров;

медаллю Піщанської ікони Божої Матері ІІ ступеня були удостоєні Віктор Михайлович Слиш, Віктор Михайлович Терещенко, Олег Миколайович Бєлашов, Олександра Федорівна Жиліна і Тетяна Володимирівна Усенко.

Після закінчення нагородження Високопреосвященніший Єлисей дав архіпастирське благословення.

Прес-служба Ізюмської єпархії

Переглянуто: (145)

Перейти до панелі інструментів